Compania turca Som Petrol a semnat un contract in valoare de un miliard de euro cu Iranul pentru constructia, in trei ani, a unui gazoduct care sa transporte gaze naturale iraniene catre Turcia.

"Contractul pentru constructia unui gazoduct de 660 de kilometri a fost semnat joi in timpul vizitei ministrului iranian al Petrolului la Ankara", potrivit unui comunicat al institutiei de la Teheran, citat de Mediafax.

Iranul va plati Turciei o taxa de tranzit pentru exporturile catre Europa, a afirmat un oficial iranian.

"Gazoductul va permite Iranului sa exporte 50-60 de milioane de metri cubi pe zi. Constructia va fi finalizata in trei ani", potrivit unui comunict postat p site-ul Ministerului Petrolului de la Teheran.

Presedintele Som Petrol, Sitki Ayan, a declarat ca gazoductul va avea o capacitate zilnica de 110 milioane de metri cubi.

Turcia este dependenta de importurile de hidrocarburi, iar Iranul, cu livrari de zece miliarde de metri cubi anul trecut, este al doilea mare furnizor de gaze naturale, dupa Rusia.

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor adopta saptamana urmatoare sanctiuni mai dure impotriva Iranului, inclusiv masuri pentru blocarea investitiilor in petrol si gaze, dar si de limitare a capacitatii de rafinare, au declarat diplomati europeni.

Turcia este implicata in proiectul Nabucco prin intermediul companiei de stat Botas. La proiect participa si Romania, prin intermediul Transgaz, alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria si RWE. Primele livrari ar urma sa fie efectuate in 2014.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iranul anunta descoperirea unui zacamant imens de petrol