Cea mai simpla metoda de reglementare a sistemului bancar global este de a limita marimea bancilor, a declarat un fost director al Credit Suisse si Dresdner Bank, pentru saptamanalul german Welt am Sonntag.

Criza financiara a aratat ca unele banci sunt prea mari pentru a putea fi controlate si sprijinite de o singura autoritate nationala, a aratat Leonhard Fischer, informeaza Mediafax.

"Toate abordarile complexe ale problemei reglementarii bancilor au esuat. Nu am avut niciodata asa de multa reglementare ca astazi. Bancile angajeaza pur si simplu mai multi avocati pentru a ocoli regulile. Dupa mine, e vorba de marime. As limita complexitatea bancilor", a spus el.

Fischer a recunoscut insa ca si aceasta ar fi o solutie imperfecta.

Reforma reglementarii sistemului bancar este o problema intens dezbatuta de liderii europeni si globali de la declansarea crizei financiare globale, insa nu s-a ajuns inca la o formula sau solutie agreata in plan mondial.

Printre cele mai de succes idei se numara limitarea prin lege a marimii si complexitatii bancilor multinationale sau separarea activitatilor specifice bancilor comerciale de cele derulate de bancile de investitii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
ONU: Vaccinul împotriva COVID-19 va trebui considerat un "bun public global"
Setari Cookie-uri