"Am convenit cu toate autoritatile de supraveghere si cu bancile implicate in procesul de testare ca se vor publica date referitoare la portofoliile de datorii suverane pentru fiecare banca in parte", a declarat Arnoud Vossen, secretar general al Comitetului European al Supraveghetorilor Bancari (CEBS), informeaza Mediafax.

Comitetul a publicat rezultatele testelor de stres la care au participat 91 de banci din Uniunea Europeana. Doar sapte din aceste institutii de credit nu au trecut testele, in care s-a analizat rezistenta lor la eventuale inrautatiri ale mediului macroeconomic.

Testele au ca scop recastigarea increderii investitorilor in sistemul bancar european, afectata de problema datoriilor din Grecia, si presupuneau publicarea expunerii fiecarei banci la datoriile suverane.

Citeste si:

Insa sase din cele 14 banci germane testate, Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, DZ, WGZ, si Landesbank Berlin, nu au publicat detalii legate de portofoliile lor de obligatiuni suverane. Postbank a prezentat unele date duminica.

Analistii considera ca atitudinea bancilor germane va alimenta suspiciunile ca aceste companii au ceva de ascuns si risca sa submineze increderea in tot procesul de testare, deja criticat ca nu a fost indeajuns de sever.

Reprezentanti ai autoritatilor financiare germane au declarat ca legea ii impiedica sa forteze bancile sa publice asemenea date.