Comisia Europeana a inaintat, saptamana trecuta, o propunere privind crearea unui nou cadru legislativ care sa permita implementarea unui sistem de plati modern. Prin aceasta propunere Comisia urmareste sa intensifice concurenta pe acest palier si, nu in ultimul rand, sa fie reduse costurile asimilate platilor transfrontaliere la nivelul intregii economii europene cu pana la 100 milioane de euro anual.

Usor, ieftin si sigur

Daca propunerea Comisiei Europene cu privire la crearea unui nou sistem de plati va fi adoptata, consumatorii europeni vor putea efectua plati electronice oriunde in UE, in mai putin de 36 de ore. In plus, comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, a declarat ca platile transfrontaliere de pana in 50.000 euro, efectuate prin carduri de credit sau debit, prin transfer bancar ori debite directe vor deveni astfel la fel de usoare, ieftine si sigure precum tranzactiile efectuate in interiorul unei singure tari.

Prin actuala propunere, Comisia intentioneaza ca, din ianuarie 2010, operatiunile derulate în aceeasi moneda sa fie finalizate pâna la sfârsitul primei zile lucratoare ulterioare zilei în care a fost finalizata tranzactia.

„Revolta“ bancherilor

Reprezentantii bancilor sustin ca au nevoie de cel putin trei zile pentru efectuarea unor astfel de plati, insa McCreevy considera ca tehnologiile actuale permit efectuarea de plati in timp real, astfel incat bancile nu prea au motive sa se planga.
De cealalta parte, marile grupuri industriale sustin initiativa Comisiei Europene, subliniind ca sistemul unic de plati (implementat in toate cele 25 de tari) garanteaza accesul liber pe piata platilor, ajutand totodata la protectia consumatorilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Decizie nefavorabila pentru vechii clienti ai bancilor pentru locuinte