Comisia Europeana a inaintat, saptamana trecuta, o propunere privind crearea unui nou cadru legislativ care sa permita implementarea unui sistem de plati modern. Prin aceasta propunere Comisia urmareste sa intensifice concurenta pe acest palier si, nu in ultimul rand, sa fie reduse costurile asimilate platilor transfrontaliere la nivelul intregii economii europene cu pana la 100 milioane de euro anual.

Usor, ieftin si sigur

Daca propunerea Comisiei Europene cu privire la crearea unui nou sistem de plati va fi adoptata, consumatorii europeni vor putea efectua plati electronice oriunde in UE, in mai putin de 36 de ore. In plus, comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy, a declarat ca platile transfrontaliere de pana in 50.000 euro, efectuate prin carduri de credit sau debit, prin transfer bancar ori debite directe vor deveni astfel la fel de usoare, ieftine si sigure precum tranzactiile efectuate in interiorul unei singure tari.

Prin actuala propunere, Comisia intentioneaza ca, din ianuarie 2010, operatiunile derulate n aceeasi moneda sa fie finalizate pna la sfrsitul primei zile lucratoare ulterioare zilei n care a fost finalizata tranzactia.

Revolta bancherilor

Reprezentantii bancilor sustin ca au nevoie de cel putin trei zile pentru efectuarea unor astfel de plati, insa McCreevy considera ca tehnologiile actuale permit efectuarea de plati in timp real, astfel incat bancile nu prea au motive sa se planga.
De cealalta parte, marile grupuri industriale sustin initiativa Comisiei Europene, subliniind ca sistemul unic de plati (implementat in toate cele 25 de tari) garanteaza accesul liber pe piata platilor, ajutand totodata la protectia consumatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri