Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat un acord pe doi ani si jumatate cu Ucraina pentru un imprumut de 15,2 miliarde de dolari, dupa ce guvernul de la Kiev s-a angajat sa-si reduca deficitul bugetar si a operat in acest sens o majorare semnificativa a preturilor la gaze.

FMI va acorda imediat prima transa, de 1,9 miliarde de dolari, urmatoarele plati urmand sa fie conditionate de misiuni trimestriale de evaluare, transmite Bloomberg, citeaza Mediafax.

"Ucraina iese dintr-o perioada dificila, in care economia a fost lovita sever de socuri externe, ale caror efecte au fost accentuate de vulnerabilitati pe plan intern. Autoritatile s-au angajat sa solutioneze dezechilibrele existente si sa impinga economia pe calea cresterii sustenabile, prin reforme importante in finantele publice, energie si sectorul financiar", a declarat intr-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director la FMI.

Ucraina a mai incheiat in 2008 cu Fondul un acord de finantare pe doi ani, pentru 16,4 miliarde de dolari. Acest acord a fost inghetat in noiembrie 2009 in urma refuzului guvernului de a reduce cheltuielile publice inaintea alegerilor de la inceputul acestui an, dupa ce statul primise deja 10,6 miliarde de dolari.

Executivul de la Kiev spera sa foloeasca circa doua miliarde de dolari de la FMI pentru finantarea deficitului bugetar din acest an, a declarat miercuri vicepremierul Serghei Tigipko.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ingrasamintele chimice romanesti ajung pe doua piete vecine