Pretul petrolului a depasit pragul psihologic de 60 dolari pe baril, fiind intr-o continua crestere, din cauza vremii friguroase, care stimuleaza consumul de materii petroliere, informeaza Reuters. La tranzactiile bursei new-yorkeze de ieri dimineata, cotatia petrolului se situa la exact 60 dolari pe baril, urcand la ora 15:45, ora Romaniei, la 60,13 dolari pe baril.

De asemenea, a crescut cotatia gazului natural, fiind foarte aproape de un nou record. Principala cauza a majorarii preturilor la materiile energetice o constituie temperatura scazuta, care a marit cererea de produse petroliere in nord-estul SUA. Prognozele pentru perioada urmatoare sunt pesimiste, fiind posibile noi majorari ale pretului titeiului, intrucat temperaturile vor continua sa scada, estimandu-se ca pana pe 10 decembrie se vor inregistra 9 Celsius in unele parti ale New York-ului. Nord-Estul SUA consuma cel mai mult petrol din toate regiunile statului american, circa 80%, iar in aceasta perioada consumul va fi cu aproximativ 40% peste normal.

O alta cauza pentru cresterea cotatiei titeiului este ca, de obicei, in trimestrul al patrulea al anului, consumatorii din emisfera nordica incep sa-si faca rezerve de materii energetice pentru iarna. Nici capacitatile de rafinare din SUA nu au fost pe deplin repuse in functiune, pagubele realizate de uraganele Katrina si Rita nefiind inca depasite in totalitate. Reparatiile la rafinariile americane continua, in acest moment aproximativ 36% din capacitatea de productie din Golful Mexic fiind inchisa.

La nivel global, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care furnizeaza mai mult de o treime din volumul mondial de petrol, se intalneste saptamana viitoare in Kuweit, pentru a analiza o oferta de a vinde tot petrolul pe care-l pompeaza, oferta care expira la sfarsitul lunii decembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Petrolul in revenire: pret record pentru anul 2015