Economia Statelor Unite face progrese, dar nu s-a refacut complet, iar somajul si fragilitatea pietei imobiliare afecteaza populatia, a declarat presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, transmite Reuters.

Intr-o serie de remarci adresate autoritatilor guvernamentale statale, Bernanke a aratat ca problemele financiare de la nivel local au un efect negativ asupra redresarii economiei nationale, potrivit Mediafax.

"Mai avem un drum lung de facut pana la refacerea completa a economiei si multi americani sunt afectati de somaj, prescrierea ipotecilor si pierderea economiilor", a spus Bernanke.

Seful Fed a aratat ca cheltuielile de consum ar trebui sa creasca in trimestrul viitor, odata cu majorarea veniturilor si imbunatatirea conditiilor de creditare, iar acest fapt va contribui la redresare, chiar daca masurile guvernamentale de stimulare vor fi retrase.

Fed considera ca inflatia se va mentine la un nivel scazut in urmatorii ani, ca urmare a masurilor guvernamentale.

In privinta bancilor, pierderile generate de imprumuturile neperformante par sa fi atins nivelul maxim, dar situatia financiara a institutiilor de credit va continua sa fie afectata de acestea, a mai aratat Bernanke.

El a adaugat ca criza datoriilor suverane din Europa a contribuit la tensiunile din sectorul financiar, chiar daca testele de stres aplicate bancilor au temperat temerile.

Statele Unite au inregistrat crestere economica in ultimele patru trimestre, dar ritmul redresarii a incetinit la 2,4% in intervalul aprilie-iunie, iar evolutia a alimentat speculatiile ca Fed va trebui sa ia noi masuri de stimulare.

In prezent, dobanda de politica monetara din SUA este aproape de zero, iar pentru combaterea crizei financiare Fed a luat masuri exceptionale de sustinere a pietei financiare, inclusiv achizitii masive de obligatiuni guernamentale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cine este Janet Yellen, prima femeie de la conducerea FED