Grupul GDF Suez a inregistrat, in primele sase luni ale anului, o cifra de afaceri de 42,3 miliarde de euro, in crestere cu 0,3% fata de rezultatele din perioada similara a lui 2009, si un profit net de 4,14 miliarde de euro.
Rezultatele GDF Suez au afisat un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 8,2 miliarde de euro, in crestere cu 4,3%, precum si un rezultat net parte a grupului in crestere cu 4,3%.

"Primul semestru 2010 se caracterizeaza printr-un mediu economic dificil in ciuda catorva semnale de revenire, mai ales a cererii de electricitate si gaze", potrivit unui comunicat de presa emis de companie.

Rezultatele grupului provin in egala masura si din rezultatele la nivel international, sustin oficialii companiei, care subliniaza importanta rezultatelor Diviziei Energie Europa & International, care a inregistrat o crestere a EBITDA de +16% fata de primul semestru 2009. "Aceasta crestere se datoreaza elementelor nerecurente din primul semestru, care se ridica la 160 milioane de euro", potrivit raportului financiar.

Divizia Energie Servicii a raportat o crestere organica a EBITDA de +2,9%. "Cum era de asteptat, EBITDA-ul Diviziei Global Gaz & GNL inregistreaza o scadere de -42% caracterizata mai ales prin persistenta pe toata perioada a fenomenului de decorelare gaze/petrol, a preturilor defavorabile si pe o baza 2009 foarte ridicata care a beneficiase de elemente nerecurente", au mai precizat oficialii companiei

Pentru urmatoarea perioada, grupul francez si-a propus continuarea strategiei de dezvoltare industriala majora, mai ales in tarile emergente cu crestere puternica, cele mai importante proiecte fiind:

• Constructia a trei centrale electrice alimentate cu gaze naturale in Orientul Mijlociu (una in Arabia Saudita si 2 in Oman), cu o capaciate totala de productie de aproximativ 3 200 MW. Aceste trei proiecte sunt insotite de contracte de achizitie a energiei incheiate pentru toata electricitatea produsa, pe o perioada de 15 si 20 ani.

• Punerea in functiune a terminalului de regazeifiere de GNL la Mejillones in Chile, construit in mai putin de 2 ani. Strategic pentru tara, acest terminal va contribui mai ales la asigurarea independentei energetice a tarii si va spori competivitatea la nivel mondial a sectorului minier din Chile.

• Demararea constructiei celei mai mari centrale din lume de biomasa in Polonia (190 MW) care va functiona pe baza de combustie de lemn si de reziduuri agricole, reducand cu 1,2 milioane de tone pe an emisiile de dioxid de carbon.

• Constructia si exploatarea celui mai mare parc fotovoltaic din Franta. Cu o putere totala de 33 MWc, centrala fotovoltaica de la Curbans va avea aproximativ 145.000 de panouri fotovoltaice si va produce in fiecare an 43,5 milioane de kWh.

In privinta contractelor de anvergura:

• In Peru, compania franceza a castigat, in urma licitatiei organizate de societatile de distributie peruviene, un contract de furnizare a 662 MW pentru o suma totala de 1,5 miliarde de euro.

• In Marea Britanie, GDF Suez Energy UK a incheiat cu 5 dintre cele mai mari companii de furnizare a apei noi contracte de furnizare a energiei electrice pentru o suma totala de aproximativ 600 milioane de lire pe o durata de 5 ani. Aceste contracte reprezinta un volum total de 9 TWh, respectiv aproximativ 30% din cota de piata reglementata a sectorului de apa.

GDF Suez a anuntat in aceasrta perioada si o serie de parteneriate strategice:

• Semnarea unui parteneriat cu E.ON pentru explorarea de noi oportunitati in sectorul nuclear din Italia si participare directa la reactivarea acestui sector in Italia.

• Intrarea in actionariatul Nord Stream AG in proportie de 9% finalizat in iulie 2010. Acest nou gazoduct care interconecteaza Rusia si Europa, cu o capacitate totala de transport de 55 miliarde de metri cubi pe an contribuie la garantarea aprovizionarii cat si la diversificarea portofoliului de aprovizionare a GDF Suez.

• Semnarea unui acord de cooperare cu Gazprom pentru eficienta energetica.

• Acordul cu gigantul minier Codelco pentru fuzionarea activitatilor de productie de electricitate (1,691 MW) si de transport si distributie de gaze naturale in nordul statului Chile. GDF Suez detine o participatie majoritara de 52,4% din noua societate de numita E-CL.

"GDF Suez confirma toate obiectivele pentru 2010 si 2011 anuntate pietelor. Grupul isi reafirma, in egala masura, politica sa de remunerare durabila si competitiva a actionarilor, varsand la 15 noimebrie 2010 un avans la dividende de 0,83 euro pe actiune aferent exercitiului financiar 2010", se mai precizeaza in raportul financiar al companiei.

Grupul GDF Suez Energy, prezent in Romania in sectorul de furnizare si distributie gaze naturale, a investit 600 milioane euro pe plan local incepand din 2005, de la preluarea Distrigaz Sud si pana acum. Distrigaz Sud si-a schimbat denumirea in GDF Suez Energy Romania, la sfarsitul lunii aprilie 2009. GDF Suez Energy Romania detine participatii in cadrul urmatoarelor societati: Congaz, Tulcea Gaz, Wirom Gaz, Vital Gaz si S.C. Distrigaz Sud Retele SRL. GDF Suez Energy are 5.000 angajati in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri