"Executivul britanic se opune tuturor impozitelor directe de finantare a bugetului UE", a declarat lordul James Sassoon, subsecretar de stat in Ministerul Finantelor, citat de Mediafax.

El a adaugat ca Marea Britanie considera ca fiscalitatea trebuie sa fie determinata de statele membre la nivel national si va recurge la dreptul de veto in privinta proiectului de creare a unui impozit pentru UE.

Premierul conservator David Cameron a castigat alegerile din luna mai cu un program bazat pe euroscepticism, care promite combaterea oricarui transfer de putere catre Bruxelles.

Sassoon a reactionat astfel la o propunere a comisarului pentru Buget Janusz Lewandowski, care a indicat intr-un interviu aparut luni ca vizeaza introducerea unui impozit care sa alimenteze direct bugetul european.

Citeste si:

"Aud de la mai multe autoritati, inclusiv de la cele din Berlin, ca vor sa diminueze contributiile la bugetul european. Aceasta deschide usa ideii unei surse de venit proprii, care sa nu fie revendicata de ministerele de Finante", a spus Lewandowski pentru publicatia Financial Times Deutschland.

In prezent, UE nu taxeaza direct cetatenii europeni, finantandu-se in principal prin contributiile statelor membre.

CE a anuntat, intr-un comunicat, ca nu propune si nici nu sprijina introducerea unui impozit european direct.

Comisia sustine ca Lewandowski nu a cerut introducerea unui impozit european direct, ci a remarcat doar ca, dat fiind ca multe state membre se confrunta cu masuri de austeritate severe, acestea ar fi favorabile unei reduceri a contributiei lor la bugetul european si, prin urmare, va fi necesar sa se gaseasca alte surse de venituri.