Pretul graului a continuat sa creasca la bursele din Europa si Statele Unite, ca urmare a scaderii recoltei in zona Marii Negre si a estimarilor sub asteptari ale autoritatilor americane privind productia la nivel mondial, transmite Reuters.

Departamentul american pentru Agricultura (USDA) a redus previziunile privind productia mondiala de grau cu 2,3%, la 645,73 milioane de tone, in conformitate cu alte estimari recente, dar mai drastic decat au anticipat analistii, informeaza Mediafax.

La ora 11:06 GMT, graul pentru panificatie cu livrare in noiembrie era cotat la bursa Euronext in crestere cu 1,53%, la 216,25 euro pe tona.

La bursa din Chicago, cotatia graului cu livrare in septembrie a urcat cu 1,44%, la 7,23-1/4 pe busel (unitate britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 litri), dupa un avans de 2% inregistrat joi.

"Operatorii din piata asteapta noi informatii referitoare la productia Rusiei si analizeaza estimarile USDA", a declarat un trader.

Un alt factor care a influentat tendinta ascendenta a pietei este cresterea exporturilor saptamanale de grau ale SUA, la 1,3 milioane tone, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si de peste doua ori mai mare decat media ultimelor patru saptamani.

"Deficitul creat de interzicerea exporturilor de catre autoritatile din Rusia trebuie compensat de alte tari", se arata intr-o nota a Commerzbank.

Rusia, afectata de o seceta grava, a anuntat vineri scaderea productiei de grau cu 8,3%, la 20,8 milioane tone, potrivit datelor valabile pana la 1 august. Suprafetele insamantate cu grau de iarna ar putea scadea cu o treime, la 12 milioane de hectare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
LAPAR: Recolta de grau din 2018 va fi "fara niciun dubiu" mai slaba