Administratia Obama vrea sa schimbe politica SUA in finantarile imobiliare

Administratia Obama vrea schimbarea fundamentala a furnizorilor de credite pentru locuinte Fannie Mae si Freddie Mac, dar reformarea acestora va declansa o dezbatere politica exploziva privind politica Statelor Unite in domeniul imobiliar, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a pus in discutie rolul de lunga durata al guvernului in subventionarea si sustinerea pietei imobiliare in valoare de 10.700 miliarde de dolari.

"Nu este sustenabil sa mentinem sistemul actual. Nu vom sustine revenirea Fannie Mae si Freddie Mac la rolul anterior crizei, cand au preluat din cota de piata a concurentilor privati, beneficiind de perceptia ca au sprijinul guvernului", a afirmat Geithner.

In urma cu aproape doi ani, autoritatile americane au nationalizat Fannie Mae and Freddie Mac, care functionau ca agentii sponsorizate de guvern, pentru a le salva de faliment.

Ulterior, cele doua companii au primit fonduri publice de aproape 150 de miliarde de dolari si au fost plasate in conservare, activitatile lor anterioare crizei fiind drastic restranse.

La conferinta au participat cei mai mari creditori si investitori din sectorul creditelor ipotecare, pentru a-si expune punctele de vedere referitoare la reformele care nu sunt asteptate inainte de 2011.

"Nu exista un consens clar privind construirea unui nou sistem, dar administratia Obama ii va sustine pe cei care vor schimbari fundamentale", a mai spus Geithner.

Problemele si costurile Fannie Mae si Freddie Mac nu au fost incluse in reforma sistemului financiar aprobata de Congres in luna iulie.
Shaun Donovan, secretar pentru Dezvoltarea Imobiliara si Urbana, a aratat ca implicarea statului federal in finantarea sectorului de profil ar trebui mult redusa.

Fannie Mae, Freddie Mac si AdministratiaFederala pentru Locuinte finanteaza 90% din noile credite ipotecare, a aratat el.

Geithner a subliniat ca schimbarile din sistem trebuie sa aiba loc treptat, astfel incat sa nu fie create noi probleme pe o piata si asa fragila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri