Rusia ar putea importa 2,2 mil. tone de cereale

Importurile Rusiei de cereale ar putea creste in acest an de la 400.000 de tone la 2,2 milioane de tone, intrucat cea mai severa seceta din ultimul secol a afectat recoltele, potrivit estimarilor unor analisti chestionati de Reuters.

Analistii estimeaza ca Rusia, in ultimii ani un exportator major de cereale, ar putea fi nevoita sa importe intre 1,5 milioane de tone si 2,2 milioane de tone in acest an. Publicatia Vedomosti titreaza ca importurile de cereale ar putea depasi cinci milioane de tone.

Cotatiile graului pentru macinat au urcat accentuat in debutul sedintei de tranzactionare de joi.

"Estimam importuri de cereale de minim 2,2 milioane de tone", a afirmat Dmitri Rilko, directorul Institutului pentru Studii de Piata in domeniul Agricol. El anticipeaza ca Rusia va cumpara cea mai mare cantitate de cereale din Kazahstan si Ucraina, alt stat care ia in considerare limitarea exporturilor din cauza conditiilor meteo nefavorabile recoltelor.

Andrei Sizov, directorul general al companiei de cercetare SovEcon, estimeaza importuri de 1,5 milioane de tone in acest an, fata de 400.000 de tone in 2009.

Seceta prin care trece Rusia a distrus, probabil, un sfert din recolta de cereale si ar putea taia 14 miliarde de dolari din Produsul Intern Brut al acestui an. Moscova a interzis exporturile de cereale in intervalul 15 august-31 decembrie, pentru a limita cresterea preturilor.

Autoritatile anticipeaza o recolta totala de cereale de 60-65 de milioane de tone, fata de 97 milioane de tone in 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri