Grupul energetic ceh CEZ a anuntat ca intentioneaza sa reduca investitiile, ca urmare a incetinirii ritmului de extindere in strainatate, dupa ce o publicatie locala a indicat ca scaderea ar putea ajunge la aproximativ cinci miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, transmite Reuters.
Ziarul Lidove Noviny titreaza, citand surse apropiate companiei, ca CEZ vrea sa taie cu 100 de miliarde de coroane (5,2 miliarde de dolari) cheltuielile prevazute in planurile de investitii pentru urmatorii cinci ani, noteaza Mediafax.

Un purtator de cuvant al grupului, Ladislav Kriz, a declarat ca CEZ vrea sa faca economii, iar Cehia va fi prioritara in ceea ce priveste investitiile. Kriz a refuzat, insa, sa comenteze cifrele vehiculate de Lidove Noviny.

"Planul anterior, cel de dinaintea crizei si scaderii preturilor electricitatii, se baza pe date diferite. Reactionam si trebuie sa ne ajustam planurile. In ceea ce priveste extinderea, prioritatea o va reprezenta Cehia", a afirmat purtatorul de cuvant.

CEZ, cel mai mare grup energetic din Europa Centrala, cu o capitalizare de piata de 24 de miliarde de dolari, s-a reorientat spre piata de origine in acest an pentru a-si ajusta afacerile la preturile mai scazute si conditiile financiare mai dure.

Grupul a renuntat in aceasta luna la participarea la o licitatie pentru achizitionarea a 83% din compania poloneza de utilitati Energa. CEZ are active in mai multe state, printre care Romania, Germania, Polonia, Bulgaria, Turcia si Albania.

In Romania, CEZ a renuntat luna trecuta la proiectul termocentralei de la Galati, investitie de 400 milioane euro, dupa ce studiul de prefezabilitate a dezvaluit costuri neprevazute importante, dar si necesitatea de a demola active care apartin CET Galati.

Pe piata romaneasca, grupul detine companiile CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii, primele doua fiind derivate din fosta filiala de distributie si furnizare a energiei energiei Electrica Oltenia, cumparata de la stat in 2005.

CEZ noteaza in raportul referitor la rezultatele financiare din primul semestru ca a investit 900 milioane coroane cehesti (36 milioane euro) in prima jumatatea a anului in proiectele eoliene din Romania, la care se adauga alte 600 milioane coroane (24 milioane euro) in reteaua de distributie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri