Grecia va majora treptat preturile energiei electrice si va asigura investitorilor acces la depozitele de carbune, masurile facand parte din planul de a deschide piata energiei, in prezent dominata de o companie de stat, transmite Reuters.

Grecia va adopta pana la sfarsitul anului "un mecanism pentru a asigura ca tarifele la energie sa reflecte gradual, si cel mai tarziu pana in iunie 2013, preturile pietei", se arata intr-un raport al autoritatilor elene destinat Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene, informeaza Mediafax.

Liberalizarea pietei energiei este una dintre conditiile impuse Greciei de UE si FMI pentru accesarea unui mecanism de ajutor financiar de 110 miliarde de euro.

Compania de stat PPC controleaza, in prezent, 97% din piata de retail a electricitatii.

Preturile energiei electrice din Grecia sunt printre cele mai mici din UE, deoarece sunt stabilite de stat si nu includ cheltuielile PPC pentru emisiile de carbon.

Atena s-a angajat, totodata, sa permita altor companii acces la depozitele de lignit ale tarii si la centralele electrice care utilizeaza acest combustibil.

Planurile Greciei ofera o alternativa liberalizarii mai radicale propusa de mai multi oficiali ai UE, care considera ca PPC ar trebui sa vanda 40% din capacitatea hidro si cea pe lignit catre companii rivale.

Guvernul elen, socialist, refuza sa instraineze activele PPC, de teama ca acestor tranzactii li se vor opune sindicatele.

Finlanda si Franta au preturi mai reduse la energie decat cele ale Greciei, insa aceste state folosesc in principal energie nucleara, alternativa respinsa de Atena.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Stare de urgenta in Grecia: Imagini cu furtuna violenta din Halkidiki