Grecia va majora treptat preturile energiei electrice si va asigura investitorilor acces la depozitele de carbune, masurile facand parte din planul de a deschide piata energiei, in prezent dominata de o companie de stat, transmite Reuters.
Grecia va adopta pana la sfarsitul anului "un mecanism pentru a asigura ca tarifele la energie sa reflecte gradual, si cel mai tarziu pana in iunie 2013, preturile pietei", se arata intr-un raport al autoritatilor elene destinat Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene, informeaza Mediafax.

Liberalizarea pietei energiei este una dintre conditiile impuse Greciei de UE si FMI pentru accesarea unui mecanism de ajutor financiar de 110 miliarde de euro.

Compania de stat PPC controleaza, in prezent, 97% din piata de retail a electricitatii.

Preturile energiei electrice din Grecia sunt printre cele mai mici din UE, deoarece sunt stabilite de stat si nu includ cheltuielile PPC pentru emisiile de carbon.

Atena s-a angajat, totodata, sa permita altor companii acces la depozitele de lignit ale tarii si la centralele electrice care utilizeaza acest combustibil.

Planurile Greciei ofera o alternativa liberalizarii mai radicale propusa de mai multi oficiali ai UE, care considera ca PPC ar trebui sa vanda 40% din capacitatea hidro si cea pe lignit catre companii rivale.

Guvernul elen, socialist, refuza sa instraineze activele PPC, de teama ca acestor tranzactii li se vor opune sindicatele.

Finlanda si Franta au preturi mai reduse la energie decat cele ale Greciei, insa aceste state folosesc in principal energie nucleara, alternativa respinsa de Atena.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri