Analistii au declarat ca Rusia, al treilea mare exportator de grau la nivel mondial anul trecut, va fi nevoita sa importe mai multe milioane de tone de cereale, prima oara in peste zece ani, din cauza secetei, informeaza Mediafax.

"Rusia nu va importa cereale in 2010. Avem destule cereale. Acest zvon a fost raspandit in interesul unor traderi necinstiti, pentru a incalzi piata", a spus reprezentantul ministerului, Oleg Aksionov.

Ministerul anticipeaza ca productia de cereale a Rusiei va fi in acest an de 60-65 milioane de tone, comparativ cu 97 milioane de tone in 2009.

Citeste si:

Aksionov a aratat ca aceasta productie, impreuna cu stocurile de rezerva de 24 milioane de tone, pot acoperi confortabil consumul intern din Rusia, de circa 77 milioane de tone.

Publicatia Vedomosti a relatat joi, citand surse apropiate conducerii Ministerului Agriculturii, ca Rusia ar putea importa cel putin cinci milioane de tone de cereale in acest an. Informatia a dus, joi, la cresterea cu 4% a pretului graului.

Un analist al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimente si Agricultura (FAO) a declarat, vineri, ca productia de grau a Rusiei ar putea scadea in acest an cu 20 de milioane de tone fata de anul trecut, la 42-43 milioane tone.