Slovacia, care a prosperat prin atragerea producatorilor auto, a devenit mai putin interesanta pentru investitori dupa ce fostul premier Robert Fico a sporit rolul statului in economie, a declarat Miskov in aceasta saptamana.

"Vrem sa renuntam la toate masurile care au daunat mediului de afaceri. Vom fi capabili sa transformam Slovacia in Singapore al Europei Centrale si de Est", a spus Miskov, fost sef al diviziei slovace a companiei Saatchi & Saatchi.

Singapore ofera cele mai bune conditii pentru afaceri, potrivit unui clasament efectuat de Banca Mondiala.

Slovacia a coborat sapte pozitii in clasament, pe locul 42, dupa ce guvernul a marit numarul de reglementari si a ingreunat conditiile de concediere.

Investitiile straine din Slovacia au scazut in ultimii doi ani, din cauza recesiunii mondiale.

Agentia slovaca pentru investitii si dezvoltarea comertului a atras anul trecut proiecte de investitii de 244 milioane euro, comparativ cu nivelul record de 1,7 miliarde euro in 2004.

Guvernul vrea ca pana la incheierea mandatului sau, in 2014, sa egaleze acest record, a spus Miskov.
Slovacia va fi insa in situatia de a concura cu state vecine precum Ungaria si Cehia, care fac si ele eforturi sa atraga investitorii straini, a spus Vladimir Vano, analist la subsidiara Volksbank din Bratislava.

"Capacitatile de productie din Europa de Vest nu sunt folosite integral, astfel incat asteptarile de investitii nu trebuie sa fie prea mari. Din acest motiv, Slovacia ar trebui sa se orienteze catre companiile asiatice care vor sa se apropie de pietele europene", a aratat Vano.

Citeste si:

Slovacia a devenit destinata preferata a unor producatori precum Kia Motors dupa ce predecesorul lui Fico, Mukulas Dzurinda, a introdus cota unica de impozitare de 19%.

Dupa aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2013, conform legislatiei europene, guvernul slovac intentioneaza sa reduca impozitul unic.

In acest an, deficitul bugetar este anticipat la 8% din PIB.

Guvernul vrea sa atraga investitii din partea companiilor din sectorul tehnologiei, ale caror produse au valoare adaugata mare.

Samsung Electronics a anuntat in februarie ca isi va majora investitia la o fabrica de asamblare din Slovacia unde produce ecrane cu cristale lichide.

Compania AU Optronics din Taiwan construieste in Slovacia o fabrica similara. Investitiile vor contribui la reducerea somajului sub 10%, de la 12,3% in iulie.

Slovacia are o populatie de 5,4 milioane de locuitori, iar din 2008 au fost desfiintate peste 300.000 de locuri de munca.