9 Decembrie 2005

Exodul creierelor a costat Rusia zeci de miliarde de dolari

Aproximativ 25.000 de oameni de stiinta au parasit, in ultimii 15 ani, definitiv Rusia, iar alti 30.000 lucreaza pe baza de contract in diverse tari ale lumii, informa zilele trecute cotidianul rus "Pravda".

Dimitri Livanov, adjunct al ministrului rus al Educatiei si Stiintei, recunoaste drept ingrijorator pentru Rusia acest alarmant exod al intelectualilor valorosi prin experienta si pregatirea lor, dar si a tinerilor specialisti ce promit mult pentru viitor. In context, "Pravda" reaminteste o afirmatie a marelui matematician si om de stiinta francez Blaise Pascal, din secolul al XVII-lea, conform caruia Franta ar fi devenit o tara de idioti daca numai 300 de oameni de stiinta ar fi parasit tara.

Rusia a pierdut, de la inceputul anilor '90, peste 200.000 de oameni de stiinta si specialisti cu inalta calificare, nevoiti sa plece pe alte meleaguri. Cei mai multi au fost obligati sa plece deoarece nu si-au mai gasit de lucru sau a trebuit sa lucreze in alte domenii decat cele pentru care erau pregatiti, mai ales dupa declansarea asa-numitei perestroika. Practic, sublinia Livanov, Rusia a pierdut de-a lungul anilor aproximativ o treime din potentialul sau stiintific, sub cele mai diverse forme.

Cei specializati in matematica, genetica sau biotehnologii sunt, de regula, primii care parasesc Rusia. La sfarsitul anilor '90, acestia au plecat peste granite in grupuri compacte, astfel ca in perioada 1990-2002, numarul celor implicati in activitati stiintifice s-a injumatatit. Potrivit unei statistici, cel putin 20 la suta dintre specialistii Academiei de Stiinte a Rusiei lucreaza acum peste hotare. Fenomenul a continuat masiv si la inceputul secolului actual.

Este greu, releva "Pravda", sa mai gasesti un tanar in institutele de cercetare rusesti. Varsta medie a doctorilor in stiinte din institutele din Rusia este acum de 53-60 de ani. Birocratia ce impiedica afirmarea tinerilor a determinat exodul masiv al acestora peste hotare, unde primesc salarii mai mari, au acces in laboratoare dotate cu cea mai inalta tehnica si cu mari posibilitati de afirmare. La toate cele de mai sus, "Pravda" aminteste usurinta cu care in tarile occidentale sunt primiti specialistii "gata pregatiti din punct de vedere stiintific" in Rusia, ele putand astfel sa-si economiseasca sume importante pe care ar fi trebuit sa le cheltuiasca pentru pregatirea unui specialist (cel putin 200.000 de dolari de fiecare).



Citeste si