Profitul net al grupului petrolier rus Lukoil a urcat cu 24% in primul semestru, comparativ cu perioada similara din 2009, la patru miliarde de dolari, datorita cresterii accentuate a preturilor hidrocarburilor, in timp ce vanzarile au avansat cu 42,7%, la 49,75 miliarde de dolari, informeaza Mediafax.

"Dinamica pozitiva a profitului net din prima jumatate a anului reflecta, in principal, o crestere accentuata a preturilor hidrocarburilor, in comparatie cu perioada corespunzatoare din 2009. In acelasi timp, rezultatele au fost afectate de cresterea preturilor de extractie si a tarifelor de export, de aprecierea rublei si avansul cheltuielilor de transport", se arata intr-o analiza a raportului financiar al Lukoil pentru primul semestru.

In al doilea trimestru al acestui an, profitul net al grupului a scazut, insa, cu 16,1%, la 1,95 miliarde de dolari, in timp ce vanzarile au urcat cu 28,5%, la 25,85 miliarde de dolari.

Factorii negativi care au influentat rezultatele Lukoil in cea de-a doua jumatate a anului s-au facut resimtiti mai ales in al doilea trimestru, se mentioneaza in analiza.

In perioada analizata, productia pe segmentul rafinare a crescut cu 8,1%. In cazul rafinariilor rusesti, productia a urcat cu 1,7%. Grupul detine si exploateaza patru rafinarii in Rusia si cate una in Romania, Bulgaria si Ucraina.

Grupul mentioneaza, in raportul financiar semestrial, ca unitatile din Romania (Petrotel) si Bulgaria (Neftochim Bourgas) trebuie modernizate pentru a respecta legislatia UE in domeniul calitatii produselor si protectiei mediului inconjurator. Aceste cerinte sunt mai stricte decat cele prevazute de legile nationale anterioare.

Lukoil estimeaza ca pentru modernizarea Petrotel sunt necesare investitii de 33 milioane de dolari, iar pentru Neftochim Bourgas de 25 milioane de dolari.

In Romania, grupul rus mai detine zece depozite de produse petroliere si peste 300 de benzinarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Marele Picnic ShortsUP incepe astazi: ce poti face/vedea la festival