Slovenia a revenit la crestere economica in cel de-al doilea trimestru, dupa mai mult de un an de declin, inregistrand un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 2,2%, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, sprijinit de exporturi si investitii, transmite Reuters.

In primul trimestru al acestui an, economia a scazut cu 1,1%, in ritm anual.

Analistii apreciaza ca PIB-ul Sloveniei va avansa anul acesta, dupa un declin de 8,1% in 2009. Ei avertizeaza, insa, ca in al treilea trimestru cresterea ar putea incetini si chiar stagna, in special daca cererea externa scade, transmite Mediafax.

"Un asemenea ritm de crestere era de asteptat, in conditiile in care productia industriala si exporturile au urcat in ultimele luni. Este posibil, insa, ca avansul sa fie mai slab in al treilea trimestru, sau chiar sa intre foarte usor pe teritoriu negativ. Cu toate acestea, ma astept ca economia sa avanseze cu 1,5-2% in 2010", a afirmat Sasa Cernel, analist la Raiffeisen.

Exporturile slovene au crescut cu 11,4% in al doilea trimestru, fata de intervalul similar al anului trecut, in timp ce importurile au urcat cu 10,2%. Investitiile au avansat cu 6,4%, dupa ce in trimestrul anterior au scazut cu 8,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Studiu ASE: Romania poate sa devina un hub regional de investitii