Guvernul polonez analizeaza introducerea unei taxe speciale asupra sistemului bancar, fondurile urmand sa fie folosite pentru a reduce deficitul bugetar, a anuntat premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.
Taxa nu va reprezenta o povara majora pentru institutiile financiare sau pentru clienti, a adaugat el, potrivit Mediafax.

Autoritatile de la Varsovia estimeaza un deficit bugetar de aproape 7% pentru acest an, care trebuie redus sub pragul de 3%, acceptat in Uniunea Europeana, pana in 2013.

"Analizam si vom introduce probabil o lege care nu va reprezenta o povara si nu va genera venituri de miliarde. Nu va fi o taxa pe tranzactii si nu va jefui bancile", a spus premierul.

In Ungaria, planurile executivului de la Budapesta de introducere a unei taxe speciale asupra sistemului bancar au intampinat o opoziti puternica din partea bancilor active pe piata.

De asemenea, Germania are in vedere introducerea unei taxe pentru banci, pentru a se asigura ca pe viitor contribuabilii nu vor fi nevoiti sa plateasca pentru riscurile asumate de institutiile bancare. Taxa asupra sectorului bancar pe care guvernul german intentioneaza sa o instituie va aduce aproximativ un miliard euro pe an.

Actiunile institutiilor financiare din Polonia nu au fost influentate major de comentariile lui Tusk.

"Binenteles ca sunt informatii negative, dar nu vor avea un efect foarte puternic asupra bancilor. Nu ma astept ca taxa sa fie la fel de ridicata ca in Ungaria", a spus Pawel Kozub, analist la CAIB UniCredit Varsovia.

Guvernul polonez a decis in ultimele luni sa majoreze TVA si sa accelereze procesul de vanzare a unor active ale statului pentru a reduce deficitul bugetar.

Liderul partidului de opozitie din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a sugerat introducerea unei taxe speciale asupra bancilor in locul majorarii TVA.
Executivul de la Varsovia se va intalni vineri pentru a discuta planul bugetului pe anul urmator.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri