In ultimii 10 ani, 141.000 de persoane de sex feminin, totalizand o pondere de 2,6% din numarul femeilor angajate in sectorul financiar, au parasit industria, in timp ce in randul barbatilor s-a constatat o crestere de 9,6%, iar in valoare absoluta de 389.000 de persoane, scrie The Wall Street Journal.

Astfel, conform datelor furnizate de Biroul federal de Statistica a fortei de munca din Statele Unite, femeile dispar din randurile angajatilor din finante, in ciuda scaderii acuzatiilor de discriminari sexuale si a noilor programe corporative de a le retine pe Wall Street. Intre timp, numarul barbatilor in acest sector a sporit considerabil.

Discrepanta este vizibila in special la companiile de brokeraj si asset management, dar si in cazul bancilor de investitii, ceea ce justifica si mai mult denumirea informala data celebrului Wall Street, de „Boy’s club”.

Modificarea ponderilor la nivelul sexelor contrazice insa evolutia per total a fortei de lucru angajata in Statele Unite, in contextul in care, pe piata fortei de munca numarul femeilor care au intrat in activitate a crescut cu 4,1% in ultima decada, fata de un spor de numai 0,5% in randul barbatilor.

Statisticile afisate sugereaza ca femeile au purtat greul disponibilizarilor in recesiunea recenta si sexismul este inca o problema in randul bancilor, societatilor de asigurari si in cazul firmelor imobiliare din Statele Unite.

Randul femeilor s-a subtiat chiar si in perioada in care piata a cunoscut o usoara creste, intre 2001 - 2006. William Rodgers III, un profesor de la Universitatea Rutgers si fost economist-sef al Departamentului Muncii, a declarat ca tehnologia reprezinta probabil o cauza pentru modificarea proportiilor. Peste tot in lume, computerele au inlocuit juniorii si lucratorii de back-office, care au fost in mare parte locuri de munca ocupate de femei.

Femeile tinere, in special, devin o raritate in bancile americane, case de brokeraj si societatile de asigurari. Incepand cu anul 2000, numarul de femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani, cu activitate in finante a scazut cu 315.000, sau 16,5%, in timp ce numarul de barbati in acest interval de varsta a crescut cu 93.000, sau 7,3%.

"Nu este pentru ca Wall Street nu este un loc fascinant, ci doar ca exista alte locuri care sunt si mai fascinante", a spus Janet Hanson, fondatorul 85 Broads, un grup de retele care, printre altele, incearca sa atraga femeile spre antreprenoriat.

De exemplu, Meghan Muntean s-a alaturat Lehman Brothers direct dupa ce a absolvit Princeton University in anul 2006. A ramas in perioada falimentului bancii, iar apoi a plecat pentru a lansa afacerea ChickRx LLC, un website destinat sfaturilor si produselor de sanatate pentru femei.

Monica Murphy a devenit, de asemenea, un antreprenor, lasand Goldman Sachs, la inceputul anului 2008 pentru a lansa SoleMates LLC, si sustine faptul ca fostele sale colege aveau o definitie mai larga a succesului, fata de barbati. "Cred ca exista o presiune asupra femeilor de a avea mai mult decat o cariera", a spus Murphy. "Echilibrul dintre munca si viata - pentru barbati nu este intotdeauna mare lucru, dar pentru femei reprezinta o problema".

Totodata, multe femei sustin ca sexismul exista inca pe Wall Street, desi fatis. Acuzatiile de discriminare sexuala intreprinse de femei in companii financiare au scazut cu 28% din 2000 in 2009, conform datelor Equal Employment Opportunity Commission. Dar, numarul acuzatiilor per femeie a sporit de la startul recesiunii in 2008 si 2009.

Myra Strober, economist la Stanford University, sustine ca firmele au devenit mult mai eficiente in a atenua plangerile de hartuire, transferand angajatii mahniti sau acordandu-le compensatii inainte ca acestia sa depuna plangeri.

Totusi, companiile de pe Wall Street au lansat o serie de initiative care vizeaza atragerea, retinerea si imputernicirea lucratorilor de sex feminin. Deutsche Bank, de exemplu, a ajutat la fondararea grupului WOWS (Women on Wall Street) in 1995, in urma caruia organizeaza si conferinte anuale.

Brokerul Morgan Stanley Smith Barney detine un blog cu ajutorul caruia promoveaza consilierii de sex feminin. In 2008, Goldman a lansat un program de internship, numit Returnship, destinat, in parte, atragerii femeilor care au luat pauze pentru a avea copii. La Bank of America o pondere de 61% dintre angajati sunt de sex feminin.

De asemenea, o sansa pentru egalitatea de sanse intre sexe poate avea loc in urma valului de femei care activeaza in industrie, inca din anii 1970 si inceputul anilor 1980. Numarul femeilor avand peste 55 de ani a crescut cu 366,000, sau 56%, din 1999, depasind sporul de 234.000, sau 34%, la barbatii cu varsta similara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
WSJ: Romania lupta cu rujeola. Vedetele se opun vaccinului