Comertul mondial a continuat sa isi revina in primul semestru, avansand cu peste 25% fata de aceeasi perioada a anului 2009, sustinut de cresterea puternica a exporturilor statelor emergente, potrivit datelor publicate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), transmite Reuters.

De obicei, comertul creste sau scade cu un ritm mai rapid decat ansamblul economiei, dar datele OMC confirma soliditatea redresarii mondiale in prima jumatate a acestui an, potrivit Mediafax.

Exporturile mondiale de bunuri, masurate in functie de valoarea in dolari, neajustata la modificarile de preturi, au crescut cu 25,8% in trimestrul al doilea, fatade intervalul similar din 2009, dupa un avans de 25,7% in primele trei luni.

Astfel, in primele sase luni avansul a fost de circa 25%, dar sub un varf atins la jumatatea anului 2008.

In Rusia si alte state foste sovietice cresterea comertului in trimestrul al doilea a fost de 43,9%, iar in Asia de 37,5%.

Avansul din America de Nord, excluzand Mexicul, a fost de 28,5%, peste ritmul consemnat la nivel mondial.

Majorarea exporturilor din Europa a fost de numai 13,2%, jumatate din rata mondiala. Datele au la baza statistici lunare din circa 70 de state, care reprezinta circa 90% din comertul mondial.

Exporturile la nivel mondial: Evolutie primul trimestru 2007 - primul trimestru 2010

Exporturile la nivel mondial au urcat cu 7% in trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni. In 2009, valoarea exporturilor mondiale s-a contractat cu 23%, la 12.150 de miliarde de dolari.

OMC anticipeaza o crestere cu peste 10%, in volum, a exporturilor mondiale, dupa scadere de 12% din 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Inca un val de canicula in Europa: record de temperatura in Germania