Petroleo Brasileiro, cea mai mare companie din America Latina, va ceda guvernului brazilian actiuni noi de 42,5 miliarde de dolari in schimbul drepturilor de exploatare a unor zacaminte offshore care contin cinci miliarde de barili de petrol, relateaza Mediafax.

Astfel, Petrobras va plati in medie 8,51 de dolari pentru fiecare baril de petrol extras, pret la care s-a ajuns dupa aproape doua saptamani de negocieri cu oficialitatile, potrivit unui comunicat al companiei.

Mai mult de jumatate din volumul de petrol vizat de companie se gaseste intr-un singur zacamant offshore.

Pretul platit de Petrobras pentru a avea acces la aceste rezerve va determina in mare masura si volumul de actiuni pe care compania va fi nevoita sa-l emita actionarilor minoritari intr-o oferta publica menita sa finanteze un program de 224 miliarde de dolari pentru dezvoltarea mai multor zacaminte offshore si pentru cresterea capacitatii de rafinare.

Actiunile Petrobras au scazut cu 26% de la inceputul acestui an la bursa de la Sao Paulo, din cauza temerilor ca grupul va plati prea mult pentru a accesa zacamintele, diluandu-si profitul.

Analistii apreciaza ca pretul convenit cu guvernul brazilian este "spre pragul superior" al intervalului estimat de piata.

Petrobras a pierdut un actionar important in trimestrul al doilea, cand Soros Fund Management LLC, fond de investitii controlat de miliardarul George Soros, a vandut actiunile detinute la companie. Totodata, fondul american BlackRock, cel mai mare asset manager din lume, dar si Banco BTG Pactual, au vandut in perioada aprilie-iunie titluri Petrobras.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Investitiile anului 2019: Bitcoin, petrol si... Nuclearelectrica