Astfel, Petrobras va plati in medie 8,51 de dolari pentru fiecare baril de petrol extras, pret la care s-a ajuns dupa aproape doua saptamani de negocieri cu oficialitatile, potrivit unui comunicat al companiei.

Mai mult de jumatate din volumul de petrol vizat de companie se gaseste intr-un singur zacamant offshore.

Pretul platit de Petrobras pentru a avea acces la aceste rezerve va determina in mare masura si volumul de actiuni pe care compania va fi nevoita sa-l emita actionarilor minoritari intr-o oferta publica menita sa finanteze un program de 224 miliarde de dolari pentru dezvoltarea mai multor zacaminte offshore si pentru cresterea capacitatii de rafinare.

Citeste si:

Actiunile Petrobras au scazut cu 26% de la inceputul acestui an la bursa de la Sao Paulo, din cauza temerilor ca grupul va plati prea mult pentru a accesa zacamintele, diluandu-si profitul.

Analistii apreciaza ca pretul convenit cu guvernul brazilian este "spre pragul superior" al intervalului estimat de piata.

Petrobras a pierdut un actionar important in trimestrul al doilea, cand Soros Fund Management LLC, fond de investitii controlat de miliardarul George Soros, a vandut actiunile detinute la companie. Totodata, fondul american BlackRock, cel mai mare asset manager din lume, dar si Banco BTG Pactual, au vandut in perioada aprilie-iunie titluri Petrobras.