Bancile recunosc ca ar trebui sa fie mai transparente in privinta marimii bonusurilor pe care le acorda angajatilor si a metodologiei de remunerare a bancherilor cu functii importante, dupa ce au progresat in alte domenii de reforma a structurii platilor, potrivit Mediafax.

Un studiu al Institutului Finantelor Internationale (IFI), o asociatie globala a institutiilor financiare, arata ca este nevoie de mai multe schimbari in politica de remunerare pentru a preveni asumarea de riscuri excesive, atitudine considerata a fi unul dintre factorii care au contribuit la criza financiara internationala.

"Trebuie depuse eforturi pentru aducerea industriei pe calea cea buna. Exista, cu siguranta, riscul revenirii la principiile anterioare, in cazul in care o banca apreciaza ca daca va modifica practicile de remunerare risca sa piarda oameni", a afirmat Nick Studer, analist la Oliver Wyman si co-autor al studiului.

Un alt responsabil din cadrul institutului, Rick Waugh, considera ca bancile ar trebui, printre altele, sa puna tot mai mult accent pe legatura dintre stimulente si performanta.
"Nu vedem in aceasta metoda o restrictionare a nivelului compensatiilor. Bancile adopta politici prin care stimulentele nu incurajeaza asumarea de riscuri in exces", a spus Waugh.

Studiul arata, totodata, ca majoritatea institutiilor de credit implementeaza sisteme de remunerare care respecta principiile stabilite anul trecut de Consiliul de Stabilitate Financiara.

Lucrarea mentioneaza ca politicienii ar trebui sa constientizeze ca unele reforme din domeniul bancar, precum legarea bonusurilor de profiturile ajustate in functie de risc sau utilizarea capitalului, au nevoie de mult timp si de sprijin legislativ.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Radulescu,BNR: Firme-gigant vor intra in tara si vor produce cutremure