Ungaria nu mai poate impulsiona cresterea prin cheltuieli bugetare, insa banca centrala poate utiliza instrumente specifice pietei financiare pentru a stimula economia, asa cum au facut institutiile similare din alte state, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Reuters.

"Trebuie sa stimulam economia in 2011-2012. Insa nu mai este loc de stimulente fiscale. Nu este loc de niciun fel, iar guvernul ungar nici macar nu incearca ceva care ar putea inrautati situatia deficitului bugetar prin impingerea economiei spre o extindere bugetara artificiala", a afirmat Matolcsy, transmite Mediafax.

El a mentionat , de asemenea, ca Budapesta nu intentioneaza sa semneze un nou acord financiar cu FMI, deoarece datoriile statului pot fi finantate, in siguranta, de pe pietele financiare in urmatorii ani.

Oficialul a facut referire la mijloacele de stimulare monetara utilizate de alte banci centrale dupa criza financiara din 2008 pentru a sprijini economiile, insa a precizat ca banca centrala nu-i impartaseste ideea ca un astfel de ajutor este posibil.

"Aceasta nu inseamna, neaparat instrumente legate de schimbul valutar sau dobanzi, ci instrumente folosite in domeniul operatiunilor de pe pietela financiare, utilizate de Rezerva Federala din SUA, de Banca Centrala Europeana si de Banca Angliei", a spus Matolcsy.

Guvernul a inlocuit oficialii din aproape toate institutiile publice principale cu proprii oameni si a intensificat presiunile asupra guvernatorului bancii centrale, Andras Simor, pentru a demisiona, acuzandu-l de erori serioase de politica.

Partidul de guvernamant a atacat, de asemenea, unele din investitiile private ale lui Simor si a redus salariile angajatilor bancii centrale, in pofida crtiticilor BCE. Mandatul actualului guvernator expira in 2013.

Ungaria trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea unei reintrari in recesiune a economiei globale, a spus Matolcsy. El estimeaza ca relansarea economiei mondiale si europene nu va deveni sustenabila pana in a doua jumatate din 2012.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania in deriva! Deficit bugetar record pe ultimii 8 ani