Cresterea vine, in conditiile in care, primele pentru aceste asigurari, inclusiv ceea ce contribuie un angajat pentru sine, au crescut in medie cu numai 3% la 13.770 de dolari in acest an, in timp ce contributiile angajatorilor au ramas la nivel constant. Aceasta discrepanta este rezultatul deciziilor de eficientizare a costurilor aplicate de companii, prin majorarea contributiei angajatilor la asigurarile de sanatate.

Potrivit Kaiser Family Foundation, angajatii din Statele Unite platesc prime de circa 4.000 de dolari, anual, pentru o asigurare de sanatate pentru intreaga familie in 2010, cu 482 de dolari mai mult decat ultimul. In acelasi timp, companiile platesc "grosul", adica 9.800 de dolari, pentru o familie de patru persoane, dar suma a mai scazut fata de 2009.

Studiul Kaiser a fost realizat in perioada ianuarie-mai 2010 pe un esantion de peste 3.000 de persoane la nivel national in Statele Unite.

In ultimii cinci ani, cota de plata a salariatilor din Statele Unite la primele de asigurare au sporit cu 47%, depasind o crestere de 27% a costului primelor la nivel general si o majorare de 18% a salariilor, potrivit Kaiser.

„Angajatorii se lupta sa-si mentina profitabilitatea. Acestia recurg la taierea costurilor doar pentru a mentine nivelul de ocupare a fortei de munca. Un mod de a realiza acest lucru este de a-i pune pe angajati sa plateasca mai mult”, spune Deborah Chollet, economist la Mathematica Policy Research. De asemenea, recesiunea si turbulentele de pe piata fortei de munca reprezinta catalizatori pentru cresterea costurilor cu asigurarea, a mai spus aceasta.

Intr-o piata a fortei de munca dintr-o economie aflata in expansiune, o rata mai mare a cifrei de afaceri ajuta companiile sa suporte o crestere a costurilor de asigurare, fara sa majoreze cota lucratorilor privind participarea la cheltuieli.

„Noi angajati petrec ceva timp cu acomodarea la locurile lor de munca noi. Ei nu-si folosesc beneficiile de sanatate asigurate pentru un timp", spune Tracy Watts, consultant senior pe probleme de sanatate la Mercer.

Citeste si:

Intr-o economie aflata in recesiune, rata veniturilor scade iar angajatii existenti tind a-si utiliza beneficiile tot mai mult.

Un alt stimulent pentru cresterea costurilor la asigurari de sanatate, il reprezinta un nou trend printe angajatii tineri, care ezita a-si achizitiona o astfel de acoperire pentru a economisi bani, decat atunci cand chiar au nevoie de una, a continuat Tracy Watts.

Acesta este un risc major pentru companii, deoarece poate inflata rapid costurile asigurarilor de sanatate, daca exista in piata o crestere neasteptata a persoanelor recent afectate si care achizitioneaza asigurari.

Reforma sistemului de Sanatate propusa de presedintele Barack Obama nu poate compensa toate costurile, dar poate contribui la stabilizarea pietei in general, spune Chollet. "Speranta este ca, odata cu reforma, exista o crestere a numarului de persoane asigurate si acest lucru va duce la scaderea costurilor", a spus ea.

Altii, insa, nu sunt asa siguri. "In urmatorul an, cresterea costurilor poate fi si mai mare", spune Claxton, vicepresedinte al Kaiser Family foundation. " Am auzit de situatii in care asiguratorii au cerut angajatorilor contributii mai mari pentru anul urmator".

Pe de alta parte, Watts spune ca nu cunoaste nici un factor care sa ajute la eficientizarea costurilor in viitorul apropiat. "Reforma din Sanatate mandateaza noi niveluri de acoperire, ceea ce va spori costurile in randul angajatilor, cel putin pana in 2014", a spus aceasta.