Azerbaidjanul ar putea majora de mai multe ori livrarile de gaze naturale catre Rusia, incepand din 2011, a declarat presedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, dupa o intalnire intre sefii de stat rus si azer, transmite Mediafax.

"Dupa intrevederea sefilor de stat a devenit clar ca Azerbaidjanul vrea sa creasca de mai multe ori livrarile de gaze naturale catre Rusia. Contractul semnat este unic, deoarece volumul livrarilor de gaze nu este plafonat", a afirmat Miller.

Acordul de baza prevede cumpararea de catre Gazprom a unei cantitati de 500 de milioane de metri cubi, iar Azerbaidjanul a propus dublarea volumului, la un miliard de metri cubi.

"Intelegerea semnata azi (vineri, n.r.) a mers chiar mai departe. Rusia va cumpara doua miliarde de metri cubi anul urmator, iar in 2012 peste aceasta cantitate", a adaugat el.

Totodata, presedintele rus, Dimitri Medvedev, a afirmat, in cursul unei conferinte ca Rusia nu are intentia de a impiedica proiectele energetice la care nu participa.

"Pozitia Rusiei a fost intotodeauna aceasta: nu putem si nu trebuie sa impiedicam niciun proiect. Acest lucru este inacceptabil. Trebuie sa aratam beneficiile cooperarii cu Rusia", a raspuns Medvedev la intrebarea unui jurnalist daca relatiile energetice ale Azerbaidjanului cu Rusia sunt compatibile cu participarea statului din Caucaz la proiectul european Nabucco.

Gazoductul Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu.

Proiectul este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si