Uniunea Europeana a cerut, vineri, Chinei, sa ia masuri concrete impotriva contrafacerilor care afecteaza relatiile dintre cele doua tari, transmite AFP.

"In termeni generali, am creat un cadru foarte bun de lucru, dar punerea in aplicare a acestuia este insuficienta", a declarat comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, aflat la Shanghai pentru a discuta cu autoritatile vamale din China despre raportul anual privind interventiile vamale din 2009, prezentat joi la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Potrivit documentului, China este originea a 64% din cele 118 milioane de produse contrafacute confiscate in 2009 in vamile din UE.

Semeta a aratat ca legaturile de cooperare in domeniul combaterii pirateriei, stabilite anul trecut de autoritatile vamale din cele doua tari, ar putea fi mai eficiente.

"Am prezentat autoritatilor chineze 55 de dosare, in timp ce noi nu am primit numai cinci. Acest fapt semnifica faptul ca punerea in aplicare a programului necesita eforturi suplimentare", a subliniat el.

China este tara de origine a majoritatii produselor contrafacute confiscate de vamesii europeni, respectiv 77% din articolele vestimentare, 90% din incaltaminte, 79% din produsele de telefonie, 81% din cele electronice.

De asemenea, 68% din produsele din tutun confiscate provind din China, ca si 47% din produsele cosmetice, 35% din CD-uri si DVD-uri si 31% din jocurile electronice.

"Observam deja un nou fenomen. Vamesii nostri au confiscat anul trecut si marci chinezesti contrafacute. Companiile chineze care functioneaza legal sunt si ele afectate", a mai spus Semeta.

Numeroase guverne, in special cel din SUA, acuza de mult timp ca autoritatile chineze inchid ochii la incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Partenerii comerciali ai Chinei sustin ca inregistreaza pierderi de ordinul miliardelor de dolari din cauza contrafacerilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Atentie la "chinezarii"! Oalele de lut asiatice sunt periculoase