Banca americana de investitii Morgan Stanley apreciaza ca Ungaria este "candidatul perfect" pentru a primi de la Fondul Monetar International (FMI) o linie de credit preventiva, o facilitate de imprumut noua prin care statele sunt ajutate sa evite crizele, transmite Bloomberg.
Linia de credit preventiva, "precautionary credit line", este destinata tarilor cu vulnerabilitati moderate si a fost prezentata saptamana trecuta de catre FMI pentru a atrage mai multe state in programul de finantare de urgenta. Facilitatea de imprumut necesita evaluari semianuale, fata de examinari trimestriale cum cere actualul acord, de 20 de miliarde de euro, incheiat de Budapesta cu FMI si alte institutii financiare internationale. Acordul va expira in octombrie, informeaza Mediafax.

Ungaria, primul stat membru al Uniunii Europene care a primit ajutor financiar international, in 2008, nu are nevoie de un nou imprumut de la FMI daca isi poate finanta de pe piete deficitul bugetar, a declarat in septembrie ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy.

Budapesta vrea sa recastige "suveranitatea economica" si nu vrea sa negocieze politici economice cu Fondul, a afirmat premierul, Viktor Orban, dupa ce reprezentantii FMI si ai Uniunii Europene au suspendat in iulie discutiile cu guvernul ungar referitoare la evaluarea programului de finantare, dupa ce nu au reusit sa ajunga la un acord privind tintele bugetare.

"Linia preventiva de credit reprezinta o alta linie de aparare despre care credem ca poate fi utilizata, daca Ungaria o va cere. FMI vrea, in mod clar, sa intervina si sa ajute, asa cum a facut in 2008-2009. Nu avem indoiala ca discursurile premierului legate de FMI vor avea un ton mai domol daca situatia devine grava", considera analistii Morgan Stanley.

Linia de credit noua vizeaza state care nu se califica pentru linia de credit flexibila. Creditul va fi evaluat, printre altele, in functie de capacitatea beneficiarului de a se finanta de pe piete, de disciplina fiscala, politica monetara si sanatatea sistemului bancar al acestuia, precizeaza analistii.

"Facilitatea ar fi perfecta pentru Ungaria, un stat pe care factorii economici fundamentali nu sunt suficient de puternici sa-l califice pentru linia de credit flexibila, dar care a implementat politici impresionante in ultimii ani si a ajuns pe o pozitie mult mai buna din punct de vedere fiscal", adauga Morgan Stanley.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri