Intr-un articol publicat in The New York Times, economistul american Paul Krugman evidentiaza blocajul ideologic vizibil al teoriei economice standard, trasand o paralela imaginara intre perioada actuala a economiei americane si cea de dinainte cel de-al Doilea Razboi Mondial.
In opinia economistului, presedintele american Barack Obama pare sa repete indeaproape aceleasi greseli de politica economica, precum Franklin Delano Roosevelt, fost presedinte al Statelor Unite, inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, urmand politici nesustenabile de stimulare a economiei sau incorect si nu indeajuns aplicate.

"Cele doua perioade din istoria Statelor Unite, sunt mai mult decat asemenatoare. Precum in 1938, cand stimulentele fiscale au fost abandonate rapid, planul guvernamental lansat de presedintele Obama a limitat pagubele recesiunii, dar s-a dovedit a fi mult prea precaut in fata austeritatii fiscale, iar somajul a ramas la un nivel dezastruos. Decizile economice necesita abandonul solutiilor ieftine date de comoditatea de gandire in formele ei politice", scrie Krugman.

Este insa, instructiv pe de o parte si descurajant pe de alta parte sa privim atent la perioada de pana in cel de-al doilea razboi mondial – spune, de asemenea, Paul Krugman - , instructiv, deoarece expansiunea economica ce i-a urmat respinge argumentele dominante de astazi cu privire la sursele relansarii economice si descuranjant, pentru ca un moment asemanator precum miracolul din 1940 este improbabil.

"Un singur lucru a salvat Statele Unite in 1940. Razboiul!", mai scrie economistul Paul Krugman.

Potrivit economistului, austeritatea este autodistructiva. Atunci cand toata lumea cauta sa-si achite datoriile, in acelasi timp, recesiunea se adanceste si apare deflatia. Invers, este poate necesar ca o natiune sa treaca printr-o perioada de datorii si deficit destul de mare, pentru a repara excesele din trecut.

Desi politicienii si economistii au studiat atatea decenii situatia din 1930, tot ei sunt pe cale sa repete aceleasi greseli; dar Paul Krugman nu vrea sa declare razboi nimanui. El vrea sa se intample ceva mare, potrivit BusinessInsider.

Pe de alta parte, economistul Nouriel Roubini, avertizeaza, tot intr-un articol din The New York Times ca exista o sansa majora ca economia SUA sa se scufunde in continuare in recesiune din cauza faptului ca guvernul american este neputincios sa apere economia impotriva oricarui soc neprevazut care poate sa apara.

Potrivit acestuia, economia reala se indreapta catre o deteriorare semnificativa, in conditiile in care nu va mai beneficia de masuri de stimulare, iar politicile bugetare se vor orienta catre austeritate.

Astfel, Roubini sustine ca rata cresterii economice din Statele Unite ar putea scadea sub 1% in a doua parte a anului, in ciuda celui mai mare stimulent financiar din istorie: o reducere a ratei dobanzii de la 5 puncte procentuale la zero, un deficit bugetar de 10% din PIB si 3 trilioane de dolari pentru a salva sistemul financiar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri