Marea Britanie se confrunta cu presiuni din ce in ce mai mari din partea liderilor UE, care ii cer sa isi imbunatateasca oferta privind bugetul comunitar pe anul 2007 - 2013. Dupa o serie de intalniri-fulger, ieri si alaltaieri, la Londra, cu omologi europeni, premierul Tony Blair nu a reusit decat sa atraga noi critici la adresa planului britanic. Majoritatea liderilor UE cer sa renunte la o parte mai mare din rabatul pe care Marea Britanie il primeste anual de la Bruxelles.

Premierul suedez Goran Persson se asteapta ca Londra sa accepte acest lucru, dar in ultimul moment. Totusi, e greu de spus daca asa vor sta lucrurile, mai ales dupa ce Blair a reafirmat ieri, ferm, ca nu se poate ajunge la un acord fara reformarea fundamentala a Politicii Agricole Co-mune. Din ce in ce mai nelinistit, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut din nou, joi, statelor membre, sa faca eforturi pentru a ajunge la un compromis, subliniind ca un acord este posibil, la summit-ul Consiliului European, din 15 - 16 decembrie, scrie Reuters.

"Presedintia britanica are unele resurse pe care le poate folosi in faza finala a negocierilor si sunt convins ca va face acest lucru. Sunt optimist", a declarat Persson, la plecarea din Downing Street, 10. "Vor fi negocieri foarte dificile, asa cum se intampla cand este vorba de bani, dar este posibil sa se ajunga la un acord", a declarat Barroso intr-un interviu acordat postului francez de televiziunei Television. Dupa ce propunerile initiale au fost respinse de majoritatea statelor, Blair a spus ca va inainta noi solutii la inceputul saptamanii viitoare, dar a avertizat ca spatiul de manevra este limitat. "In privinta rabatului britanic, propunerile trebuie sa mearga mai departe", a declarat premierul portughez Jose Socrates, dupa intalnirea cu Blair.

Premierul finlandez Matti Vanhanen si-a aratat si el speranta ca Blair va face concesii. Proiectul de buget comunitar prezentat de Blair prevede o reducere substantiala a fondurilor pentru dezvoltare destinate noilor state membre, oferind in schimb limitarea derogarilor de care beneficiaza Marea Britanie cu 8 miliarde euro (9,42 miliarde dolari). Blair a propus, de asemenea, si o revizuire pe termen mediu a cheltuielilor, inclusiv a celor destinate Politicii Agricole Comune, punct sensibil al discutiilor dintre autoritatile de la Londra si Paris.

Propunerea recenta a Londrei privind reducerea substantiala a fondurilor pentru dezvoltare destinate noilor membri, in schimbul reducerii rabatului, a provocat iritarea celor 10 lideri. Una dintre cele mai critice reactii a venit din partea lui Barroso, care a avertizat ca bugetul de austeritate propus de britanici nu creeaza premisele necesare extinderii, fara sa faca insa referire directa la Romania si Bulgaria.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a primit, la Bruxelles, asigurari ca un eventual buget mai mic nu afecteaza fondurile Uniunii Europene pe care Romania trebuie sa le primeasca in perioada 2007 - 2009, deoarece acestea sunt prevazute in Tratatul de Aderare la UE. Ar putea fi afectate insa ajutoarele prevazute pentru perioada 2010 - 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »