Initiativa, denumita "semestrul european", va permite ca politicile economice si bugetare ale statelor UE sa fie supravegheate timp de sase luni in fiecare an, incepand cu 2011, pentru a fi detectate toate incompatibilitatile si dezechilibrele, subliniaza ministrii intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

Principiile acestei initiative au fost deja adoptate in primavara.

"Noul ciclu de supraveghere va incepe in fiecare an in martie, cand, in baza unui raport al Comisiei Europene (CE), Consiliul European va identifica principalele provocari economice si va da recomandari strategice", precizeaza comunicatul.

Citeste si:

Statele UE vor trebui sa prezinte in aprilie principalele obiective bugetare pe termen mediu. Apoi, in lunile iunie si iulie, CE si membrii UE vor emite un aviz, inainte ca guvernele sa finalizeze bugetele.

CE a propus aceasta reforma in mai, in ideea imbunatatirii colaborarii in domeniul bugetar, pentru a asigura ca derapajele niciunui stat membru nu vor ameninta tarile vecine, cum a fost recent cazul Greciei. Mai multe state, printre care Marea Britanie, s-au aratat reticente referitor la aceasta initiativa.