Coalitia guvernamentala de centru-dreapta din Slovacia va majora taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu un punct procentual, la 20%, din 2011, in cadrul unui plan de austeritate bugetara care prevede reducerea cheltuielilor publice cu circa 10%, inclusiv a salariilor ministrilor si parlamentarilor.


Pachetul de austeritate, aprobat in noaptea de luni spre marti, mai cuprinde majorarea accizelor la alcool si tigari, relateaza Mediafax.

Cresterea TVA urmeaza sa ramana in vigoare cel putin pana cand deficitul public va cobori sub limita de 3% din PIB prevazuta in legislatia Uniunii Europene, cel mai devreme in 2013, potrivit estimarilor Ministerului de Finante.

TVA ar putea reveni, teoretic, la nivelul actual in ianuarie 2015, dupa validarea reducerii deficitului bugetar de catre Eurostat, in 2014, estimeaza autoritatile de la Bratislava.

Pentru acest an, guvernul anticipeaza un deficit bugetar de 7,8% din PIB si spera ca anul viitor indicatorul sa scada cu aproximativ trei puncte procentuale.

Membra a UE din 2004, Slovacia a intrat in zona euro in ianuarie 2009.

Anul trecut, economia slovaca s-a contractat cu 4,7%, acesta fiind primul declin dupa obtinerea independentei, in 1993.

FMI anticipeaza ca economia Slovaciei va inregistra in acest an un avans de 4%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri