Angajatii din sectorul de public din Franta au organizat greve si manifestatii la nivel national, pe durata intregii zile de marti, pentru a protesta fata de intentiile presedintelui Nicolas Sarkozy (foto) de a majora varsta de pesnionare de la 60 la 62 de ani pana in anul 2018 si de reforma sistemul national de pensii.

Astfel, mai mult de doua milioane de persoane, inclusiv mecanicii de tren, profesori, pompieri si unii angajati din sectorul privat, au luat parte la demonstratii, potrivit declaratiilor facute de liderii sindicatelor, scrie The Wall Street Journal.

„Daca guvernul refuza sa negocieze vor fi si proteste viitoare. Sunt si alte modalitati de a plati pentru pensiile noastre, in afara de creste varsta minima de pensionare, precum masura de a majora taxele pentru cei care castiga cel mai mult”, a subliniat Francois Chereque, lider al sindicatului CFDT, pentru France24.

Reforma sistemului de pensii in sectorul public vine, in contextul in care, speranta de viata a crescut, precum si cheltuielile la bugetul de pensii, care ar putea atinge un deficit 32 miliarde de euro in acest an. Ca urmare, fara modificari legislative, deficitul anual ar putea depasi 45 miliarde de euro pana in 2020, iar majorarea varstei de pensionare la 62 de ani ar contribui la reducerea deficitului.

Citeste si:

Totusi, la presiunea sindicatelor, autoritatile s-au aratat dispuse sa permita anumite concesii cu privire la legea de revizuire a pensiilor, dar au refuzat sa renunte la majorarea varstei de pensionare.

Greva reprezinta un test crucial pentru Nicolas Sarkozy, scrie presa internationala, inainte cu mai putin de doi ani inainte de urmatoarele alegeri prezidentiale. In ciuda promisiunilor privind ocuparea din camapania derulata in anul 2007, rata somajului a ramas ridicata, iar cresterea economica la un ritm scazut. De asemenea, incercari precedente de a amenda sistemul generos de asistenta sociala din Franta a condus la proteste de masa, fortand astfel guvernul sa dea inapoi cu masurile.

Presa internationala avertizeaza, insa, ca sistemul public de pensii devine tot mai nesustenabil si necesita masuri urgente pentru redresare, in contextul in care, numai in acest an, este estimat un deficit de 10 miliarde de euro.