Ministrii petrolului din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis duminica sa mentina extractia de titei la nivelul maxim pe tot timpul iernii, informeaza Reuters.

Seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, presedintele OPEC, a precizat ca doreste sa pastreze volumul de titei extras la cote inalte pentru urmatorii 25 de ani, afirmand ca asteapta sprijin unanim din partea celorlalti membri ai organizatiei pentru propunerea sa. "Cred ca propunerea mea de a tine productia neschimbata va fi acceptata de toti membrii", a declarat reporterilor Ahmad al-Fahd al-Sabah, care este si ministrul petrolului din Kuweit.

Membrii OPEC se intalnesc luni pentru a discuta strategia sa pentru anul viitor, dar unele state membre ale organizatiei sunt ingrijorate de aceasta masura de a nu modifica cantitatea de petrol produsa. Ingrijorarea lor vine din faptul ca pretul petrolului ar putea sa scada daca este mentinuta cota actuala de extractie, de 30 de milioane barili pe zi.

Ministrul nigerian al petrolului, Edmund Daukoru a declarat pentru Reuters ca tara sa doreste mentinerea acestui volum doar pentru urmatoarele sase luni, in timp ce Hossein Kazempour, guvernatorul iranian al OPEC, a afirmat ca organizatia ar trebui sa mai pastreze acest plafon doar pentru inca trei luni.

Marile state consumatoare de petrol, ca SUA, China si India, au spus ca se tem ca preturile mari ale materiilor petroliere afecteaza dezvoltarea economica. Dar Ali al-Naimi, ministrul saudit al petrolului, a replicat afirmand ca nu preturile mari ameninta economia mondiala, ci, mai degraba, fluctuatia preturilor pe pietele de profil. "Exista economisti mai calificati decat noi, care au spus ca cea mai mare ingrijorare pentru economia mondiala nu este nivelul preturilor, cat fluctuatia preturilor si cred ca pe acest lucru trebuie sa ne axam", a incheiat al-Naimi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce-i preocupa pe antreprenorii romani: cum isi vor dezvolta afacerile
Setari Cookie-uri