Potrivit propunerilor prezentate pe site-ul partidului de guvernamant din Ungaria, preluate de Reuters, parlamentarii vor ca bancile sa permita rambursarea anticipata a creditelor ipotecare fara a percepe comisioane si doresc modificarea unilaterala a contractelor de imprumut in cazurile in care acestea dezavantajeaza clientii, arata Mediafax.

De asemenea, setul de masuri propuse cuprinde extinderea maturitatii creditelor cu pana la cinci ani, la cererea debitorului, si acceptarea de catre banci au unei clauze care prevede ca valoarea ipotecii scadente nu poate depasi la un moment dat valoarea de piata a activelor imobiliare aduse drept colateral.

Francul elvetian s-a apreciat puternic in ultima perioada, urcand valoarea in forinti a ratelor platite de debitorii care s-au imprumutat in aceasta valuta. In unele cazuri, valoarea sumelor scadente a depasit valoarea de piata a locuintelor puse colateral.

Francul elvetian este cea mai populara valuta de imprumut in Ungaria, sute de mii de familii fiind indatorate in aceasta moneda.
Francul se tranzactioneaza vineri la 218,3 forinti, cu circa 30% mai mult fata de cursul anterior crizei financiare care a inceput in 2008, cand au fost contractate de altfel majoritatea creditelor in valuta din Ungaria.