"Riscurile se intensifica. Riscurile suverane si un sistem financiar inca slab in multe economii avansate ridica probleme serioase pentru relansare. Cresterea globala a fost mai solida decat s-a anticipat in prima jumatate a acestui an, insa ar putea incetini in al doilea semestru si in prima jumatate a anului viitor", subliniaza FMI.

Institutia avertizeaza ca procesul de relansare a ramas fragil in economiile avansate, in conditiile in care companiile private se lupta sa-si revina dupa ce guvernele au retras masurile de stimulare, informeaza Mediafax.

"In pofida unor imbunatatiri in 2010, perspectiva fiscala pe termen mediu in economiile avansate din G20 ramane problematica. In economiile emergente, perspectiva de crestere ramane solida, desi activitatea incetineste spre niveluri mai sustenabile", mentioneaza Fondul.

Citeste si:

Institutia atrage atentia, totodata, asupra problemelor de finantare ale statelor europene, care incearca sa atraga fonduri prin emisiuni de obligatiuni.

"Datoriile suverane scadente in a doua jumatate a acestui an si in 2011 din economiile vulnerabile din zona euro depasesc 400 de miliarde de dolari. Pentru refinantarea datoriilor, aceste state se vor confrunta cu concurenta celorlalte economii avansate", noteaza FMI.