"Costurile umane si sociale ale somajului sunt mai mari decat pierderea temporara a venitului", mentioneaza FMI intr-un studiu care va fi prezentat la o conferinta organizata luni de Organizatia Internationala a Muncii (OIM).

La aceasta conferinta, institutia financiara internationala va indemna guvernele sa extinda stimulentele fiscale si sa favorizeze crearea de locuri de munca.

Fondul considera, totodata, ca pana la un punct datoriile aditionale se pot justifica daca stimulentele fiscale care le stau la baza ajuta la reducerea somajului pe termen lung. Somajul prelungit reprezinta o povara costisitoare asupra societatii, deoarece populatia este descurajata, pierde venituri sau chiar paraseste piata muncii.

Citeste si:

FMI face apel, totodata, la extinderea ajutoarelor de somaj pentru a ajuta la mentinerea cererii consumatorilor si a moralului populatiei, dar si a programelor de infiintare de locuri de munca temporare, prin care se acorda companiilor stimulente pentru a pastra angajatii.

Seful OIM a cerut, de asemenea, extinderea masurilor de stimulare fiscala pentru a sprijini o revenire economica inca fragila si favoriza crearea de locuri de munca.