"Programul ambitios de consolidare fiscala decurge conform planului, insa ies in evidenta anumite puncte de presiune", se arata intr-un raport al FMI.

Guvernul elen va cheltui, probabil, cu patru miliarde de euro mai putin decat a prevazut initial, la inceputul anului, ceea ce va ajuta la acoperirea golului lasat de veniturile din taxe mai mici decat s-a anticipat si de cheltuielile spitalelor de stat si ale administratiilor locale, mentioneaza raportul, informeaza Mediafax.

Grecia a promis in schimbul unui ajutor financiar international de 110 miliarde de euro, stabilit de FMI si Uniunea Europeana, sa implementeze o serie de masuri de austeritate "dureroase", destinate reducerii deficitului bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009 la 8,1% din PIB anul acesta, noteaza Reuters.

Salariile din sectorul public au fost diminuate cu 15%, iar Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) a fost majorata cu patru puncte procentuale, la 23%. Masurile de austeritate afecteaza veniturile bugetare si activitatea economica, aruncand Grecia intr-o recesiune adanca.

Premierul elen, George Papandreou, a admis saptamana trecuta ca veniturile bugetare sunt intr-adevar slabe, insa a asigurat ca obiectivele bugetare de sfarsit de an vor fi atinse fara masuri aditionale de economisire.

Citeste si:

Limitarea evaziunii fiscale si imbunatatirea controlului cheltuielilor sunt cruciale pentru mentinerea disciplinei fiscale in urmatorii ani, considera FMI.

"Credibilitatea programului este conditionata foarte mult de limitarea evaziunii. Ar trebui sa se dea mai multa atentie consolidarii programului de privatizare, care in prezent are un rol mic in strategia guvernului", arata raportul.

Grecia ar trebui sa se concentreze, de asemenea, pe deschiderea profesiilor restrictionate si pe investitii in turism si retail pentru sustinerea economiei.

Atena are nevoie, totodata, de o strategie clara pentru rezolvarea problemei lipsurilor de fonduri ale creditorilor de stat, incepand cu ATEbank, singura banca elena care nu a trecut testele de stres efectuate anul acesta la nivel european.