Statele din Europa Centrala pot conduce la o stabilizare a economiei europene si o iesire din recesiune a regiunii ECE, in contextul in care, acestea fac parte din lantul comercial al Germaniei, iar organizatiile financiare internationale nu si-au retras finantarile din regiune, scrie Financial Times.
Cu nu mai mult de 18 luni in urma, scrie Financial Times, perspectivele economice pentru Europa Centrala si de Est (ECE) erau destul de sumbre, iar previziunile mergeau atat de departe incat se anticipa o prabusire a regiunii, precum in Asia de Sud Est a anilor 1990, cand o criza a cursului de schimb a pus la indoiala miracolul asiatic.

Multe tari din ECE - o detinatie preferata pentru investitorii de pe pietele emergente – au ieftinit atat de mult creditele, incat deficitele de cont curent au sporit imediat iar firmele si consumatorii au acumulat rapid datorii in valuta.

Cand principala piata de export – Europa de Vest – a fost afectata de criza, cresterea a stagnat in ECE iar multe tari au intampinat dificultati in a-si refinanta datoriile. Astfel, Ungaria, Romania, Serbia, Ucraina si Letonia au apelat la Fondul Monetar International (FMI) pentru imprumuturi.

Totusi, nu s-au inregistrat falimente suverane, iar o criza mai larga a fost evitata. De asemenea, Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana (UE) care a evitat recesiunea.

O criza regionala a fost evitata in parte, datorita FMI si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care nu si-au retras finantarile din regiune. Fimele si consumatorii s-au dovedit, de asemenea, rabdatori in fata programelor de austeritate.

Scaderea importurilor din cauza recesiunii, precum preturile mici la energie au contribuit la stabilizarea deficitelor de cont curent. Dar deficitele bugetare au crescut, datorita stimulentelor, cat si a costurilor cu protectia sociala, chiar si in Polonia.

Totodata, guvernele au ramas deschise economiei de piata, desi cateva ajustari de politica sunt facute, in prezent. BERD a lansat o initiativa de a dezvolta creditarea in moneda locala, pietele de capital vor avea misiunea de a face regiunea mai putin dependenta de capitalul strain, iar tarile mai putin vulnerabile la recesiune.

Cu toate acestea, integrarea in economia europeana ajuta tari precum Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Ungaria, care pot conduce regiunea ECE la o iesire din recesiune, in contextul in care, acestea sunt o parte a lantului de aprovizionare a industrei din Germania. In al doilea trimestru, aceste tari, au cunoscut o crestere anuala de doua cifre in productia industriala.

“Companiile din Cehia nu produc bunuri care sunt consumate in Germania. Produc bunuri intermediare, pe care companiile din Germania le utilizeaza pentru a exporta”, a spus Andreas Treichl, director executive al bancii austriece Erste, unul dintre cei mai mari creditori ai regiunii.

Totusi, stabilizarea economiilor din regiunea Balcanilor si Sud-Estul Europei este mult mai lenta, iar previziunile sunt mai slabe, in contextul in care aceste zone au o capabilitate redusa de export si datorii externe mari. Pentru o recuperare economica, statele din Europa de Est ar trebui sa incurajeze investitiile straine in productie si in alte sectore de export, prin imbunatatirea climatului investitional.


Citeste si:
CE avertizeaza: Revenirea economica din UE, inca fragila
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri