Grupul bancar belgian KBC va cumpara de la ABN Amro un pachet de 40 de procente din actiunile bancii ungare K&H Bank, au anuntat oficialii celor doua banci. Valoarea tranzactiei este de aproximativ 600 de milioane de dolari ( 510 de milioane de euro), informeaza Financial Times.

KBC a fost una dintre institutiile occidentale cu cele mai agresive strategii de extindere in Europa Centrala si de Est


Astfel, in urma tranzactiei, KBC Bank care detinea deja 59,4% din actiunile companiei K&H Bank, va detine, in urma acestei tranzactii 99,6% din actiunile bancii ungare.


Reprezentantii bancii olandeze ABN Amro au anuntat ce decizia de a vinde este conforma noii strategii de dezvoltare a companiei. Strategia noastra s-a dezvoltat in asa fel incat am luat decizia sa cedam hodingul nostru celor de la KBC care si-au anuntat intentia de a investi in banca ungara K&H, dar si de a-si intari prezenta in zona. Astfel, acest lucru va premite ABN Amro sa se concentreze asupra altor investitii care se potrivesc mai mult acestei strategii, a declarat Dolf Colee, membru al conducerii ABN Amro.

KBC, a treia mare banca din Belgia, a anuntat ca aceasta achizitie se potriveste perfect strategiei de a investi in Europa Centrala si de Est, a doua piata domestica unde pe langa activele din sectorul bancar din Ungaria, belgienii mai detin pachete majoritatare ale bancilor si companiilor de asigurari in Slovenia, Poloni si Republica Ceha.

KBC este un grup bancar si de asigurari independent, mediu ca marime, care furnizeaza servicii persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Cu active ce depasesc 285 de miliarde de euro, grupul belgian se afla in primele trei locuri in tara de origine si printre primele 30 in Europa.

K&H Bank este a doua institutie financiara ca marime din Ungaria, cu o cota de piata de 11,1% si active totale de 7,046 milioane euro la sfarsitul anului 2004. Profitul net al bancii ungare, la sfarsitul anului 2004, a ajuns la 78 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si