Bulgaria intentioneaza sa reduca aproape cu jumatate deficitul bugetar de anul viitor, la 2,5%, mizand pe o crestere economica de 3,6%, de peste cinci ori mai mare decat cea din acest an, potrivit unui proiect de buget obtinut de Reuters.

Pentru 2010, guvernul de la Sofia estimeaza un deficit bugetar de 4,6% si o crestere a PIB de 0,7%, informeaza Mediafax.

Proiectul de buget va fi discutat cu sindicatele si, cel mai probabil, va fi aprobat saptamana urmatoare, a afirmat, pentru Reuters, un oficial din Ministerul de Finante.

Accelerarea economica de anul urmator va avea la baza cresterea consumului, sustinut de determinarea guvernului de a nu reduce salariile si pensiile, se arata in proiect.

"Principalul fundament al imbunatatirii cererii de consum va fi hotararea guvernului de a nu micsora salariile angajatilor statului si pensiile, concomitent cu mentinerea taxelor", se mentioneaza in document.

Analistii se asteapta ca, in cel mai bun scenariu, economia Bulgariei sa stagneze anul acesta si au criticat guvernul pentru prea mult optimism in privinta prognozelor economice pentru 2011.

Gradul de indatorare al Bulgariei este de 15% din PIB, unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ALARMANT: Firmele nu au mai vazut TVA de la stat din martie-aprilie