Ungaria trebuie sa obtina din nou increderea investitorilor, proces care va ajuta si forintul, dupa ce moneda s-a depreciat in ultima perioada, a declarat presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, citat de Reuters.

Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, a cauzat confuzie pe pietele internationale dupa ce a suspendat discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru a redobandi "suveranitatea economica" a Ungariei.

Comentariile ulterioare au evitat referiri la masuri de austeritate si au indicat, initial, ca deficitul bugetar pentru anul urmator, convenit cu Uniunea Europeana si FMI, ar putea fi depasit, dupa care oficialii au revenit afirmand ca obiectivul va fi respectat. Aceste oscilatii in declaratii au afectat cursul forintului si dobanzile la care se imprumuta statul, informeaza Mediafax.

"Ungaria ar beneficia cel mai mult de pe urma redobandirii increderii investitorilor internationali. O astfel de evolutie ar sustine si cursul forintului", a spus Mirow.

O parte a analistilor considera ca afirmatiile liderilor de la Budapesta ar putea fi motivate de apropierea alegerilor locale din octombrie, la care partidul condus de Orban vrea sa-si consolideze pozitia prin opozitia la masurile de austeritate adoptate de executivul anterior.

Investitorii sunt, insa, reticenti in a investi masiv in Ungaria inainte ca guvernul sa prezinte detaliile proiectului de buget pentru anul urmator, mai ales modul in care intentioneaza sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

Dupa ce intr-o prima faza a inregistrat o evolutie pozitiva, forintul s-a depreciat cu 6,1% in raport cu euro de la primul tur al alegerilor, derulat in aprilie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Investitorii straini, ingrijorati de plecarea lui Isarescu de la BNR