"Testele de stres nu vor fi efectuate in septembrie. Vor avea loc mai tarziu in toamna, foarte probabil in octombrie", a aratat oficialul citat.

Grecia a acceptat in luna mai, drept conditie pentru pachetul de finantare externa de 110 miliarde euro convenit cu FMI si UE, o mai stricta supraveghere a sistemului bancar local, inclusiv teste trimestriale de stres.

Testele de stres nu erau inca programate pentru o anumita data, dar sursa citata sustine ca au existat discutii in cadrul bancii centrale privind derularea lor in luna septembrie.

Oficialul sugereaza ca testele de stres ar fi inoportune la o perioada atat de scurta de timp dupa cele derulate la nivelul UE de catre autoritatile europene.

Citeste si:

"Bancile au fost testate recent si nu s-au schimbat multe de atunci", a aratat el.

Autoritatile europene au dezvaluit in luna iulie rezultatele testelor de stres efectuate la 91 de banci din 20 de state membre. Numai sapte institutii de credit au "picat" testele, adica ar avea nevoie de consolidarea capitalului pentru a depasi eventuale socuri economice. Printre acestea se numara si banca elena ATEbank, care nu s-a comportat satisfacator in cel mai dur scenariu de stres.

Dintre bancile grecesti, National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, dar si ATEbank sunt prezente si pe piata romaneasca.