Irlanda si Portugalia nu vor apela la ajutorul Fondului European de Stabilitate

Klaus Regling, presedintele Fondului European de Stabilitate Financiara, infiintat anul acesta pentru sustinerea tarilor cu probleme din zona euro, apreciaza ca Irlanda si Portugalia nu vor apela la ajutorul acestui mecanism, cu toate ca au dificultati de finantare, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Nu cred ca situatia se va inrautati si ca va trebui sa imprumutam pentru a ajuta Irlanda si Portugalia", a afirmat Regling pentru publicatia Handelsblatt.

Sanatatea financiara a Dublinului si Lisabonei ingrijoreaza in prezent investitorii si, in acest context, cele doua state platesc randamente in crestere pe piata obligatiunilor.

"Uneori pietele reactioneaza excesiv, dupa cum se stie", a mentionat Regling.

Guvernatorul bancii centrale irlandeze si-a exprimat luni neincrederea in capacitatea guvernului de a reduce deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2014, asa cum a fost convenit cu Bruxellesul. Comentariile sale au alimentat nervozitatea de pe piete.

"Exista, desigur, riscuri in zona euro. Dar cred ca pietele se vor calma cand Irlanda va adopta bugetul pentru 2011", a precizat Regling.

Statele din zona euro au stabilit in luna mai un fond de urgenta, Fondul European de Stabilitate Financiara, bazat pe garantii de pana la 440 de miliarde de euro si destinat calmarii investitorii ingrijorati de problemele financiare ale Greciei si de posibilitatea ca aceasta criza sa se propage in alte state. Fondul, parte a unui mecanism mai larg, de 750 miliarde de euro, are o durata de viata de trei ani.

Daca va fi activat, fondul va strange bani de pe piete in virtutea garantiilor aduse de statele membre. Contributia acestor tari este proportionala cu participarea lor la capitalul Bancii Centrale Europene. Fondurile atrase vor fi utilizate pentru cumpararea de obligatiuni emise de statele aflate in dificultate financiara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri