Directorul general al grupului financiar italian UniCredit, Alessandro Profumo, a demisionat, in urma unui conflict legat de actionarii libieni si a rezultatelor nesatisfacatoare.

Profumo, cel mai longeviv director general al unei banci din Europa, a transformat UniCredit dintr-o banca regionala intr-un jucator pan-european cu operatiuni in 22 de tari, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Analistii considera ca plecarea sa ar putea lasa UniCredit fara "carma", intr-o perioada in care face eforturi sa se refaca dupa criza financiara si mai multe achizitii.

Aflat la conducerea bancii din 1997, Profumo, in varsta de 53 de ani, si-a prezentat demisia intr-o scrisoare adresara membrilor consiliului de administratie, inaintea unei sedinte extraordinare pe tema majorarii investitiilor Libiei la UniCredit.

"Profumo a demisionat. A anuntat acest fapt intr-o scrisoare adresata membrilor consiliului de administratie", a declarat sursa.
O a doua sursa, apropiata situatiei, a aratat ca a fost deja conceputa o lista scurta de candidati pentru inlocuirea lui Profumo.

Board-ul va da presedintelui Dieter Rampl un termen de trei saptamani pentru gasirea unui inlocuitor, a mai spus sursa.

O sursa guvernamentala a afirmat ca Rampl va fi numit director general interimar.

Actionarii si politicienii l-au acuzat pe Profumo ca a permis Libiei sa isi majoreze participatia la UniCredit, fara sa ii informeze pe ceilalti membri ai conducerii.

Autoritatea Libiana pentru Investitii, fondul suveran al Libiei, si-a majorat detinerea la UniCredit de la 2,1 la 2,6% conform datelor disponibile la 31 august. In acelasi timp, banca centrala a Libiei detine aproape 5% din actiunile UniCredit.

Statutul UniCredit interzice ca un singur actionar sa aiba drepturi de vot pentru participatii de peste 5%.

Analistii considera ca trebuie gasit rapid un inlocuitor pentru Profumo, in timp ce Banca Italiei si Ministerul Economiei sunt ingrijorate in privinta posibilului impact economic avut de instabilitatea de la UniCredit, a relatat, marti, presa italiana.

Intre posibilii candidati se afla Claudio Costamagna, fost director la Goldman Sachs, si Matteo Arpe, fost director general la Capitalia bank din
Roma, cumparata de UniCredit in 2007.

UniCredit ar putea alege si un candidat intern, dintre cei patru directori generali adjuncti, respectiv seful operatiunilor de investment banking Sergio Ermotti, cel de operatiuni bancare globale Paolo Fiorentino, conducatorul activitatilor de retail Roberto Nicastro sau pe cel al operatiunilor din Europa Centrala si de Est, Federico Ghizzoni.

Grupul UniCredit este prezent si in Romania, unde ofera o gama larga de servicii bancare si financiare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si