Consiliul de politica monetara al Poloniei, care se reuneste in aceasta saptamana, nu va creste dobanzile pana in 2011, anticipeaza sase dintre cei noua economisti intervievati de Bloomberg News, citati de Mediafax.

Opt dintre acestia nu se asteapta ca banca centrala a Ungariei, al carei consiliu se intalneste luni, sa umble la dobanzi in acest an. Totodata, toti analistii contactati de agentia internationala de stiri considera ca nici Cehia nu va opera vreo schimbare pana anul viitor.

"Au citit economia de moda veche, care spune ca daca tii dobanzile jos creezi baloane speculative. Dar nu suntem intr-o situatie de «boom». Suntem inca in timpul unui «bust»", a declarat analistul sef al Danske Bank, Lars Christensen, referindu-se la bancherii centrali.

Bancile centrale din Europa de Est cauta semnale care sa le indice cand trebuie ridicate dobanzile, aflate la minime istorice, pe masura ce economiile se straduiesc sa iasa din cea mai grea recesiune de la caderea comunismului.

Citeste si:

Desi este evident ca cei care vor cresterea dobanzilor vor reusi in final sa-si impuna punctul de vedere, primul pas in aceasta directie este semnificativ intarziat de cresterea economica lenesa la nivel mondial, de absenta presiunilor inflationiste si de dobanzile foarte scazute din statele dezvoltate.

Cehia practica o dobanda pentru operatiuni repo la doua saptamani de doar 0,75%, in timp ce, in Polonia, rata de referinta este la 3,5%. Dobanda de politica moentarã din Ungaria stagneaza din aprilie la minimul istoric de 5,25%.

In acelasi timp, inflatia se mentine la niveluri scazute in cele trei state, la 3,6% in Ungaria, 1,9% in Polonia, respectiv 1,5% in Cehia, potrivit datelor Eurostat pe luna august.