Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care cazurile nerezolvate de evaziune fiscala, unele de ordinul sutelor de milioane de euro, vor putea fi inchise rapid, scrie Mediafax.

"Trebuie sa existe un nou inceput. Exista 2,5 milioane de cazuri, de-a lungul unui deceniu", a declarat premierul George Papandreou, intr-o sedinta de Guvern.

Executivul de la Atena anticipeaza ca in urma masurii ar putea atrage in acest an venituri de circa 500 de milioane de euro.

Autoritatile elene fac eforturi sa reduca in acest an deficitul bugetar cu 5,5 puncte procentuale, la 8,1% din PIB, pentru a primi in continuare fonduri din programul de 110 miliarde de euro din partea UE si FMI convenit in luna mai.

Masurile de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul public si a pensiilor, au agravat recesiunea, respectiv veniturile statului.

Citeste si:

In primele opt luni, veniturile bugetare nete au crescut cu numai 3,3%, comparativ cu o tinta anuala de 13,7%, in pofida majorarii unor impozite, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata.

Peste 150.000 de procese de evaziune fiscala isi asteapta rezultatul in justitie, 1,3 milioane de greci avand datorii la stat de peste 30 miliarde de euro.

Un proces de acest tip poate dura intre sapte si zece ani, iar autoritatile fiscale nu pot verifica mai mult de 3% din cazurile anuale.

Guvernantii considera ca noua lege va permite contribuabililor sa construiasca o relatie de incredere cu autoritatile, dar criticii sustin ca legea va incuraja evaziunea.

Programul nu se va aplica companiilor listate la bursa din Atena, celor cu vanzari anuale de peste 20 de milioane de euro, operatorilor de transporturi navale, marilor holdinguri imobiliare si mostenirilor.