Faptul ca o parte a sectorului bancar se bazeaza inca pe refinantare de la BCE reprezinta un motiv de ingrijorare, se arata in raport. Institutia financiara noteaza si riscurile unui impact negativ al crizei datoriilor suverane, transmite Mediafax.

"Riscurile la adresa stabilitatii sectorului financiar persista. Acestea s-au amplificat mai ales in primele luni ale acestui an, cu o intensificare progresiva a temerilor referitoare la datoriile unor state din zona euro", se arata in raport.

Criza datoriilor suverane a evidentiat legaturile dintre bonitatea statelor, respectiv performantele bancilor si economiei.

Riscurile la adresa populatiei raman semnificative, noteaza banca, intrucat estimarile indica mentinerea somajul la un nivel ridicat in mai mult state UE.

In cazul companiilor, rsicurile s-au diminuat in ultimele 12 luni, dar raman ridicate din cauza asteptarilor de crestere a insolventelor si a conditiilor dificile de pe piata creditelor, cu precadere pentru companiile mici si mijlocii.

Citeste si:

Stabilitatea sistemului financiar nu este, insa, amenintata, considera expertii BCE, nici chiar daca economia are performante sub asteptari.

"Rezultatele testelor de stres la nivelul UE ca majoritatea bancilor europene au o capacitate suficienta de absorptie a pierderilor chair si intr-un scenariu foarte dificil", se arata in raport.

Statele membre au derulat teste de stres la nivelul UE in iulie.