Statele zonei euro vor presa Portugalia pentru masuri radicale privind datoriile

Ministrii de Finante din zona euro vor exercita presiuni asupra Portugaliei pentru adoptarea unor masuri radicale de calmare a temerilor legate de datoriile tarii si includerea acestora in bugetul pe anul urmator, au afirmat surse europene, citate de Reuters.

Cresterea accelerata a costurilor de finantare pentru Portugalia pe pietele internationale in ultimele saptamani arata ca masurile adoptate pana in prezent nu au convins investitorii si indica perpetuarea temerilor referitoare la sectorul bancar, a afirmat o sursa apropiata pregatirilor pentru reuniunea ministrilor de Finante, care se va desfasura joi si vineri, potrivit Mediafax.

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor evidentia necesitatea consolidarii fiscale dar si nevoia de reforme structurale, au adaugat sursele.

"Pregatesc bugetul pentru anul urmator si vor primi recomandari dure referitor la ce va trebui sa contina acel buget", a dezvaluit una dintre surse.

Opozitia din Portugalia a refuzat miercuri sa se angajeze sa sustina bugetul pentru anul urmator, dar a anuntat ca este dispusa la negocieri, daca guvernul socialist, minoritar in parlament, va accepta sa scada cheltuielile si nu sa majoreze taxele.

"Ideea va fi de a pune presiune asupra Portugaliei sa faca mai mult pe termen scurt si are legatura cu ultimele evenimente. Ministrii vor exercita presiuni asupra Portugaliei pentru ca sunt necesare noi masuri, chiar foarte radicale", a afirmat a doua sursa.

Investitorii au renuntat la obligatiunile Portugaliei in ultimele zile, din cauza temerilor ca guvernul de la Lisabona nu va reusi sa reduca deficitul bugetar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri